Връзки за достъпност

Извънредни новини

Употребата на казуса "Полфрийман" - от атака срещу съда до предизборна кампания


Съдия Здравка Калайджиева
Съдия Здравка Калайджиева

Случаят „Полфрийман“ се ползва за лична атака срещу съдии от една страна, а от друга "като предизборна кампания". Такива коментари направиха в сряда пред БНР и бТВ Здравка Калайджиева – съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург в периода от 2008 до 2015 г., както и съдия Емил Дечев.

„Тревожното е, че този случай се ползва, за да се започне една лична атака срещу съдии. И то се започва по идея на бивш главен прокурор, по искане на действащ главен прокурор във връзка със съдия, който се е произнесъл негативно относно кандидатурата за бъдещия главен прокурор", казва тя.

"Ако това са съображения, които могат да настройват гражданите, съдилищата или институциите срещу конкретен съдия, това означава прокурорите да могат да си избират съдиите. Струва ми се, че не така пише в Конституцията. Безобразно е насъскването на хората срещу съдии за това, че са постановили един свой акт. Тази политическа истерия се ползва срещу конкретни съдии. Това разклаща конституционния строй, справедливостта, законността“, коментира магистратът.

Съдия Калайджиева добави, че случаят се яхва въз основа на силната обществена нагласа против предсрочното условно освобождаване на който и да е затворник: „До там стигнахме, че хората са недоволни от обстановката в страната и смятат, че всички престъпници трябва да бъдат наказвани най-строго, без да си дават сметка, че целта на наказанието не е това. Целта на наказанието е да се поправи, доколкото е възможно, един нарушител на закона“.

За Калайджиева е разочарование, че Съдийската колегия на ВСС не изпълнява функцията си за защита авторитета на съдиите. За нея е силно смущаваща формулировката на Съдийската колегия, че с казуса „Полфрийман“ е нарушен балансът между правото и справедливостта.

„Какво е правото и какво е законността – трябва да решава единствено съдът. Той има последната дума и неговите решения трябва да се изпълняват. Ако имаме предвид обществените нагласи и общественото мнение, няма съдия, който трябва да се съобразява с общественото мнение – неговата работа не е такава. Той трябва да определи кое е законно и въз основа на доказателствата да постанови съдебния си акт“.

Съдията посочи, че ако се наложи Полфрийман да бъде върнат за продължаване на изтърпяването на наказанието, това ще се случи. „Имаме споразумения с различните държави. Ако се наложи той да бъде върнат, може да стане. Това е въпрос на искания и съдебно сътрудничество“.

"Спекулациите се ползват за предизборна кампания"

Пред бТВ съдия Емил Дечев от Управителния съвет на Съюза на съдиите обяви, че "по повод Джок Полфрийман се изрекоха доста неистини, които изкривяват обективните факти". Според него тези спекулации са използвани за предизборна кампания именно защото предизвиква реакции сред обществото.

По повод критиките, че съдебният състав е трябвало да се произнесе не с определение, а с решение, което е един от мотивите на главния прокурор Сотир Цацаров да поиска делото да се върне за ново разглеждане, Дечев подчерта, че над 95% от всички подобни дела, които се разглеждат от апелативните съдилища в страната, приключват с определение.

"Ако след внасянето на иска за преразглеждане главният прокурор Сотир Цацаров смята, че е нужно решение, то трябва да поиска преразглеждане на всички тези 95%", допълни той. По този повод също по Би Ти Ви адвокатът на Полфриймън Калин Ангелов каза: "Ще се насладя на хаоса, който ще настъпи, ако всички определения трябва да станат решения".

Дечев не се съгласи и с твърденията, че съдебният процес е "бил на тъмно". По думите му са протекли три заседания, като на първото са присъствали журналисти, а втора инстанция обикновено не се гледа публично.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG