Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мая Златанова, която се бори за здравето на всички


Мая Златанова
Мая Златанова

"Успехът на фирмата се дължи на уникалния екип и на това, че имаме наистина много голяма мисия да помогнем на самите пациенти да бъдат по-здрави и съответно да подпомогнем напредъка на медицината". Думите са на Мая Златанова, съосновател на компанията FindMeCure.

Идеята за компанията идва, когато сестрата ѝ е диагностицирана със заболяване, за което няма лечение. Пред Свободна Европа Златанова разказва, че тогава решава да намери клинично проучване, което може да помогне на сестра й. Процесът обаче се оказва много сложен дори за човек с опит в областта на клиничните изследвания.

"Беше изключително трудна задача за мен, а аз имам мрежа от контакти с експерти в тази индустрия", разказва Златанова. "Ако е толкова сложно за мен, как биха могли да се справят и други хора?", пита се тя.

Така през 2016 г. се ражда фирмата FindMeCure, която Златанова основава заедно с Мирослав Вълчев и Ивайло Йосифов. Това е "платформа за клинични изпитвания, която да отговаря на търсенето на хората. Един вид търсачка, подобна на Google, чийто алгоритъм помага да получиш резултати, които за теб са най-релевантни. Исках платформата да показва най-подходящите клинични изпитвания за всеки човек и той да прецени плюсовете и минусите и да се възползва", обяснява Златанова пред Капитал.

Скоро компанията започва да привлича вниманието на инвеститори и това потвърждава огромната нужда, която е имало от такъв вид услуга. "Не става въпрос само за пациентите, но и за фармацевтичните компании", пояснява Златанова. Тук е и разковничето на успеха на стартъпа, защото клиничните проучвания са неразделна част от фармацията: без тях модерните медикаменти никога нямаше да стигат до пазара. Проблемът обаче е, че 40% от изпитванията се провалят заради липсата на достатъчно пациенти, които да участват.

Събирайки пациенти от целия свят, които получавайки достатъчно информация на разбираем език са съгласни да участват, с компаниите, които предлагат алтернативни лечения, екипът на FindMeCure се справя с този проблем.

"За мен най-важното нещо е здравето в този живот. Знаейки, че се боря за това да сме всички по-здрави, да живеем по-добър и по-качествен живот е достатъчно вдъхновяващо", казва Златанова в отговор на въпроса какво я мотивира.

31-годишната Златанова е родена в Бургас и е завършила Историческия факултет на Софийския университет. Със съоснователите на фирмата се познават от повече от десет години, когато започват работа в британска компания, която прави софтуер за сектора на клиничните проучвания. Златанова се е занимавала и с обучения на специалисти в тази област, докато Вълчев и Йосифов са с технологичен бекграунд. През 2017 г. FindMeCure става една от 11 избрани компании за международния акселераторски клас на Techstars London. Неотдавна Златанова печели националната награда на CES Awards "Жена за пример", която се присъжда за високи постижения на жени предприемачи.

"Вярвам, че ще достигнем момента, в който има лек за всяка болест. Реално трябва да разберем какъв е кодът, какъв е езикът на тялото ни. Не казвам, че това е лесно или праволинейно, но това ще се случи по един или друг начин. Ще е свързано с технологии, с напредването на науката, но в някакъв момент ще се случи". Така Златанова описва своята визия за бъдещето на медицината и човека.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG