Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски отрече Тръмп да е упражнил натиск за разследване срещу сина на Джо Байдън


Володимир Зеленски и Доналд Тръмп
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

"Това беше един добър телефонен разговор, беше нормален разговор. […] Никой не е упражнявал натиск върху мен."

С тези думи, цитирани от БТА, украинският президент Володимир Зеленски коментира политическия скандал, разразил се в САЩ по повод неговия телефонен разговор с американския му колега Доналд Тръмп през юли.

Както е известно, двамата са коментирали слуховете, че бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън е спрял разследване срещу украинска газова компания, в която е работел синът му. Това стана повод демократите да зпочнат процедура по импийчмънт на Тръмп.

"Вие ме направихте известен", пошегува се американският държавен глава в началото на срещата си със Зеленски в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк в сряда вечерта. От своя страна президентът на Украйна заяви, че не иска да бъде "въвличан в изборите в САЩ" и декларира, че не е упражнявал натиск върху никого в Украйна, за да бъде образувано разследване по случая със сина на Джо Байдън.

След това Зеленски отправи официална покана към Тръмп да посети родината му, отбелязвайки, че "вашите предшественици нямаха време да дойдат в Украйна, дайте ми дума, че вие ще дойдете". "Ще се опитам", бе краткият отговор на американския президент.

Двамата коментираха и отношението на западноевропейските страни към Киев, като според Тръмп "Германия, Франция и страните от ЕС трябва наистина да ви помагат повече". По думите му тези страни трябва да се чувстват "мъничко виновни", защото "те не правят онова, което трябва да правят", предаде Франс прес.

"Те трябва да харчат много повече в подпомагането на Украйна", допълни Тръмп, цитиран от ДПА. Зеленски пък отговори, че страната му не се нуждае от помощ, а от подкрепа, от истинска подкрепа.

Часове преди срещата между двамата от Белия дом разпространиха стенограма от разговора им през юли, предизвикал скандал в САЩ.

"Много се говори за сина на Байдън, че Байдън е спрял разследването на прокуратурата и много хора искат да разберат какво е станало, така че каквото можете да направите с генералния прокурор ще е чудесно. Байдън се хвалеше насам-натам, че е спрял разследването, така че ако можете да проучите нещата. На мен ми звучи ужасно", казал Тръмп в телефонния разговор от 25 юли, стана ясно от стенограмата от пет страници, цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG