Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма хора". Кой с кого и къде ще се бори на местните избори


Предстои отстъпление на ГЕРБ в смесените общини и крах за БСП, подобен на този от евровота. Така изглеждат прогнозите в началото на предизборната кампания за местния вот, който ще се проведе на 27 октомври.

На предходните кметски избори ГЕРБ спечели управленските места в 23 от областните градове. Четири години по-късно обаче формацията влиза в надпреварата без Цветан Цветанов, сочен за основен двигател на партията по време на избори. Изострените отношения в ГЕРБ доведоха до това, че на места доскорошни управленци от нейните редици се явяват срещу официалните кандидати, посочени от Борисов.

На този фон БСП в доста градове залага на свои настоящи народни представители, защото се оказа, че сoциалистите нямат изявени личности по места.

От друга страна ДПС не излъчва кандидати в някои областни центрове, в които това се е случвало досега. Там движението регистрира само листа общински съветници. Официалното обяснение е, че Общинският съвет трябва да засили функциите си, а кметът само да изпълнява решенията. Неофициалното е, че ДПС ще помага за избор на определен кандидат. Според БСП това ще са кандидатите на ГЕРБ, а според ГЕРБ – на БСП.

Очаквано коалицията "Демократична Бълария" се е ориентирала към по-големите градски центрове. На почти всички места ДСБ, "Да, България" и Зеленото движение не очакват кметска победа. Затова пък целите им са за пробив в общинските съвети.

"Няма хора"

На този фон, както винаги, се оформят градове – бастиони, които на този етап не изглежда, че ще променят управлението си. Такъв традиционно за ДПС е Кърджали, а за ГЕРБ са се оформили Бургас и Стара Загора.

Цялостното впечателние за местните избори обаче е, че "няма хора". Това обясни пред Свободна Европа депутат от БСП, а мнението му се потвърди и от функционери на ГЕРБ. "Просто няма хора. Няма смислени и изявени фигури по места. Ако има такива, те или са привлечени на национално ниво, или са зад граница. Така че партиите са принудени да работят с обикновената си местна върхушка", обясниха от Позитано 20.

Балотаж и битка за Общинския съвет в София

И ако досега ситуацията в София също изглеждаше непробиваема, тъй като градът се управлява от ГЕРБ пореден мандат, то прогнозите за тези избори сочат, че ще има оспорван балотаж. Според социолозите на втори тур на изборите една срещу друга ще се изправят настоящата кметица Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) и бившият омбудсман Мая Манолова, издигната от инициативен комитет и подкрепена от БСП.

Кандидатът на "Демократична България" е арх. Борислав Игнатов. За същите избиратели ще се бори и независимият кандидат Борис Бонев от инициативата "Спаси София".

Общият брой на кандидатите за София е 19, след като столичната ОИК отказа да регистрира Десислава Иванчева заради подадени документи след крайния срок.

Трите формации от т.нар. "Обединени патриоти", които се разпаднаха и в НС имат свои кандидати: Ангел Джамбазки (ВМРО), Волен Сидеров ("Атака") и Стефан Иванов (НФСБ). Сред кандидатите за кмет на София са още Тончо Токмакчиев (партия на Зелените), Георги Кадиев ("Свобода"), депутатът от Воля Пламен Христов, както и бившият депутат Минчо Куминев, който по традиция се явява на всички избори.

Извън кметското мяст, битката в София ще е оспорвана заради Общинския съвет. Според анализатори дори да задържат кметската си позиция ГЕРБ ще отстъпят от броя на общинарите си.

Как БСП спечели изборите на ГЕРБ във Варна

Във Варна ГЕРБ отново залага на досегашния си кмет Иван Портних, макар че първоначалните сигнали бяха, че Борисов ще смени номинациите си в морския град и в Пловдив. В крайна сметка Портних остана номинация на ГЕРБ.

Кандидатът на БСП за България е депутатът и бивш министър на образованието Анелия Клисарова. Димитър Карбов е издигнат от "Национален фронт за спасение на България".

Както винаги, партия "Възраждане" е регистрирала за участие в изборите лидера си Костадин Костадинов, а ВМРО – БНД - Николай Евтимов.

Коалиция "Демократична България – Обединение" издигна за участие в изборите Стела Николова, а Радикалдемократическата партия в България - Милена Димитрова.

И във Варна се очаква ожесточена битка за Общинсия съвет, където БСП ще играят "за пробив". Социалистите дори не се надяват да стигнат до балотаж с Клисарова, която се наложи като номинация заради тежките конфликти във варненската им организация. Така изглежда, че Портних, който за малко не се размина с кметската кандидатура, вероятно ще получи още един мандат.

Пловдив: Ще спечели ли Борисов срещу Цветанов

Вторият по-големина град в България Пловдив със съгурност ще има нов кмет, тъй като ГЕРБ не номинираха досегашния Иван Тотев за нов мандат. Вместо него формацията издигна областния управител Здравко Димитров. Силна фигура в града изправиха ВМРО, който е бивш градоначалник. През 2015 година Атанасов получи с около 1000 гласа по-малко от Тотев, а кой да бъде кмет се реши от Административния съд.

Освен, че сървенованието между Димитров и Атанасов изглежда да бъде оспорвано, Пловдив е интересен от гледна точка на факта, че Тотев бе близък до бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. И се очаква той да работи срещу съпартиеца си, посочен за негов наследник от Борисов и в полза на "патриотичния" кандидат Славчо Атанасов. Народни представители от ГЕРБ твърдят, че "битката в Пловдив всъщност е Борисов – Цветанов".

БСП издига директора на Езикова гимназия "Пловдив" Николай Радев, а - "Демократична България" адвоката Атанас Костов, който е специалист по право на интелектуалната собственост.

В надпреварата за Пловдив участва и Дани Каназирева – адвокат, общински съветник от "Съюз за Пловдив".

БСП се надява на пробиви в Русе и Ямбол

Вътрешнопартийно протовопоставяне има и в ГЕРБ в Русе. Управляващите издигат Диана Иванова, която е директор на Професионалната гимназия по облекло в града.

Иванова бе наложена с решение на ръководството на ГЕРБ, след като структурата на партията в града настояваха номинация да бъде настоящият кмет Пламен Стоилов. Той получи и основния брой номинации за поста. Централата обаче избра друг подход и освен нов кандидат смени и лидера на местната структура. Последва остра реакция на членовете на ГЕРБ-Русе, които в своя позиция, разпратена до медиите се обявиха против решението на Борисов. Стоилов обаче си направи отвод и обяви, че няма да се кандидатира, като даде да се разбере, че го прави, тъй като няма достатъчно подкрепа на централно ниво.

Ето защо на пробив в Русе се надяват от БСП, които издигнаха депутатът Пенчо Милков. Той е бил адвокат в града.

"Демократична България" издига Деана Тонева, която е мениджър в голяма застрахователна компания. ВМРО и НФСБ имат обща кандидатура - Галин Григоров, който е областен управител.

Бившият кмет на Русе Елеонора Николова ще се включи отново в изборната надпревара 17 години след като спечели кметския пост в града Тя е издигната от местна коалиция, в която влизат СДС, Съюзът на свободните демократи и други.

Сходна е ситуацията и в Ямбол, където отново ГЕРБ на централно ниво реши да смени настоящия си кмет Георги Славов. На негово място партията излъчи облстния управител Димитър Иванов, а Славов се канидатира като независим, опитвайки да разцепи организацията.

Социалистите номинират Катя Георгиева – председател на местната организация на БСП. От Позитано 20 твърдят, че заради силния резултат в града на евровота и заради слабите позиции на ГЕРБ, е твърде вероятно да спечелят вота.

ДПС ще реши вота в Хасково

Настоящият кмет на Хасково, избран с подкрепата на ГЕРБ Добри Беливанов също ще се яви като противник на номинацията на формацията. От ГЕРБ свалиха доверието си Беливанов покрай т.нар. кумгейт, в който бе засегнат бившият вече депутат от ГЕРБ Делян Добрев. И издигнаха областния управител Станислав Дечев.

Беливанов ще се яви на вота с подкрепата на Съюза на свободните демократи. Твърди се обаче, че вотът в града ще бъде решен от ДПС, които този път не издигат своя номинация, а ще се явят на избори само с листа за Общинския съвет.

СДС с ГЕРБ в Монтана, а с Демократична България в Плевен

Въпреки че не сключиха коалиция на национално ниво, както се твърдеше в началото, ГЕРБ и СДС ще се явят заедно в Монтана. Номинацията им там е Златко Живков, който на предходния вот бе номинация на Реформаторския блок. Ако бъде избран Живков ще бъде кмет на града за шести път.

В Плевен пък десният кандидат ще бъде Георг Спартански. През 2015 година той спечели поста с подкрешата на местна коалиция, както и Реформаторски блок и ВМРО.

Сега Спартански е издигнат от инициативен комитет, а зад него застава обща листа с кандидати за общински съветници на "Демократична България", СДС и БЗНС. ГЕРБ номинира областния управител на Плевен Мирослав Петров. БСП издигна Илиян Йончева – настоящ общински съветник. ДПС нямат кандидат в града.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG