Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕП блокира кандидатите за еврокомисари на Румъния и Унгария заради конфликт на интереси


Членове на Европейския парламент
Членове на Европейския парламент

Кандидатурите на румънката Рована Плумб и унгареца Ласло Трочани за еврокомисари бяха блокирани в четвъртък заради конфликт на интереси, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информация от служители на ЕС.

Правната комисия на Европейския парламент "току-що гласува, че румънският кандидат за комисар Рована Плумб не трябва да премине към изслушване", съобщи в Туитър Тибо Клейнер, един от висшите сътрудници на еврокомисаря, отговарящ за човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

Малко по-късно същото се случи и с бившия правосъден министър в правителството на Виктор Орбан и бивш член на Върховния съд в Унгария Ласло Трочани. Двамата с Плумб няма да бъдат допуснати до изслушванията на кандидатите за еврокомисари, които ще се проведат от 30 септември до 8 октомври.

Изслушванията са предварително условие за назначаване преди новата Европейска комисия да може да встъпи в длъжност на 1 ноември. Правната комисия на ЕП има правомощието да спре изслушвания на кандидати за еврокомисари, ако се установи конфликт на интереси след оценка на финансовите им декларации.

Рована Плумб е бивш министър на околната среда, след това министър за европейските фондове. Тя бе обвинена, че е разработила правителствено решение в полза на компания, близка до бившия лидер на Социалдемократическата партия в Румъния Ливиу Драгня, който е в затвора от май. Преди ден евродепутатите решиха да повикат Плумб, за да обясни защо не е декларирала два заема на стойност почти 1 милион евро пред ЕП.

Унгарецът Ласло Трочани пък стои зад закона, с който бе забранено на неправителствени организации да работят с бежанци и кандидати за убежище, както и зад поправките, довели до закриването на американската програма на Централноевропейския университет в Будапеща.

БТА отбелязва, че предстои да бъде изяснено дали двамата кандидати все пак могат да се явят на насрочените за следващата седмица устни изслушвания. Ако не бъдат допуснати, Букурещ и Будапеща трябва да изпратят други кандидати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG