Връзки за достъпност

Извънредни новини

Владимир Павлов, който се спусна със сноуборд от осмия най-висок връх в света


Владимир Павлов със своя сноуборд на връх Манаслу в Хималаите
Владимир Павлов със своя сноуборд на връх Манаслу в Хималаите

"За мен това е мечта от тийнейджърските години и е най-трудното и изискващо нещо, което съм правил". Това каза Владимир Павлов пред Свободна Европа часове след като стана първият българин, осъществил спускане със сноуборд или ски от осемхилядник. Това го прави и първият сноубордист в света, който спуска осмия по височина връх в света Манаслу (8163 м).

Осемхилядникът се намира в непалската част на Хималаите, за където Павлов замина преди по-малко от месец. В неделя той потегли за върха от базовия лагер. По време на изкачването е използвал допълнителен кислород чак над 7 450 м. Направил е свободно непрекъснато спускане от 8 159 м до 6 200 м отново без допълнителен кислород, написа самият той в профила си във "Фейсбук".

"Зад всички мои успехи и бъдещи планове се крие желанието да докажа, че „невъзможно” е само дума и че човек е способен да прекрачи границите си, стига да го прави с пълна отдаденост, добри подбуди и разбира се, безусловна любов", пише Павлов на своя сайт по повод експедицията в Хималаите.

37-годишният алпинист е от град София. Той е сред пионерите в екстремния сноуборд у нас, с 25 години опит в планините. Неговата страст е точно това, което направи днес в Непал – да спуска много високи върхове със сноуборд. През 2016 г. успява да изкачи най-високия връх в Близкия изток - Дамаванд (5671 м) в Иран, и да се спусне с дъската си от него. Година по-късно прави първото българско сноуборд спускане от над 7000 метра - от връх Ленин (7134 м) в Киргизстан.

"Надявам се да мога да вдъхновя и мотивирам още много млади хора, а и не само, да спортуват сред природата, да живеят здравословно и да не се отказват никога от преследването на мечтите и значимите цели и върхове в живота си."

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG