Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вместо държавата. Близо 300 съдии призоваха обществото да защити демокрацията


"Уважаеми граждани, след като системата на държавно управление не полага никакви усилия за гарантиране на независимостта на съда като основен стълб на правовата държава, се обръщаме към вас с призив за осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир."

Това призовават в обръщение към обществото 292-ма български съдии, правораздаващи в цялата страна. По традиция те не правят публични изказвания, придържайки се към правилото, че говорят с актовете си. В този случай обаче са провокирани да го направят от забелязващото се в последната седмица "насаждане на страх и разединение в българското общество, на недоверие и омраза към съда".

Поводът е все по-ескалиращото напрежение след предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов в края на 2007 г.

Определението на Софийския апелативен съд (САС) по казуса предизвика атаки към съда от управляващите и опозицията, а главният прокурор Сотир Цацаров поиска Върховният касационен съд (ВКС) да възобнови производството, въпреки липсата на съдебна практика по такива дела.

"Не оспорваме правото на гражданите да водят свободна дискусия за смисъла на правосъдието и за съдържанието на съдебните актове"

"Не оспорваме правото на гражданите да водят свободна дискусия за смисъла на правосъдието и за съдържанието на съдебните актове, за целите на наказанието и на държавната политика за успешна ресоциализация на лишените от свобода. Не омаловажаваме скръбта на близките на убития млад мъж и правото им да изискват уважение от всички към трагичната им загуба и паметта на починалия. Конкретният съдебен акт за условно предсрочно освобождаване на осъден за извършено престъпление обаче беше използван от различни представители на политическата система единствено като повод за обругаване на съда и за отправяне на заплахи към членовете на съдебния състав", се казва в обръщението.

Сред подписалите е и съдията, отказал освобождаване на Полфрийман

Сред колегите ѝ, подписали писмото, е и съдия Николай Младенов от СГС, който на първа инстанция отказа да освободи предсрочно Джок Полфрийман. Именно неговото определение бе отменено единодушно от Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева от САС миналия четвъртък.

"Създаденото положение е нетърпимо в правова държава"

"Създаденото положение е нетърпимо в правова държава, защото освен съмнителни краткосрочни политически дивиденти не носи никаква обществена полза – нито укрепва независимостта на съда, нито просвещава гражданите за значението на върховенството на правото, нито повежда така необходимия разговор за наказателната политика и задачите на наказателната репресия, нито – в крайна сметка – носи утеха на близките на жертвите и им помага да продължат да живеят достойно с травмата", продължава обръщението на съдиите.

Уточнявайки, че нямат право да обсъждат определението за освобождаването на Полфрийман по същество, магистратите припомнят "основни положения, които ако бъдат унищожени, съдът ще се превърне в декоративна фасада за налагане на волята на политически силните на деня".

Какъв е смисълът от процедурата за предсрочно освобождаване?

На първо място е отбелязано, че предсрочното освобождаване е условно и при извършване на друго престъпление от осъдения до изтичането на остатъка от присъдата му, той ще трябва да изтърпи и него, и новото си наказание.

"Резонът на процедурата е безусловен – държавното насилие за постигане на поправяне на извършителите на престъпления се ограничава в степента, в която действително е необходимо, за да постигне целта на наказанието; спестяват се средства; подпомага се с грижи и надзор правилната ресоциализация на осъдения след дълги години на изолация, с което в крайна сметка се намалява опасността от рецидив и се гарантира обществената сигурност", подчертават съдиите.

Те отбелязват и че освобождаването на Полфрийман не представлява изключение в съдебната практика, като само на 19 септември, когато САС пусна австралиеца от затвора, същият съд е постановил още два такива акта.

"От 1968 г. досега са постановени десетки хиляди предсрочни освобождавания"

"От 1968 г. досега са постановени десетки хиляди предсрочни освобождавания. Наказателният кодекс допуска предсрочното освобождаване след фактическо изтърпяване на половината от наложеното наказание, в случай че осъденият не е извършил престъплението в условията на опасен рецидив. Това, което съдът следва да прецени съгласно чл. 70, ал. 1 от Наказателния кодекс, е дали осъденият е "дал доказателства за своето поправяне". Тази преценка е законно правомощие на съда и се прави въз основа на доказателствата по делото и тяхното правно значение", се казва още в обръщението.

Съдиите посочват още, че след като колегите им от САС единодушно са постановили този свой акт, никой няма "легитимно основание" да настоява те да решат делото по начин, "който не съответства на вътрешното му убеждение, формирано въз основа на закона и доказателствата".

"Противното е "улично" правосъдие, което няма нищо общо с върховенството на правото"

"Противното е "улично" правосъдие, което няма нищо общо с върховенството на правото, не гарантира равенството на всички хора пред закона, не носи справедливост, нито умиротворение. Призивите за линч и саморазправа със съдебния състав са абсолютно недопустими. Те водят до опасна ескалация на напрежението и накърняват сигурността и личната неприкосновеност на съдиите. Те застрашават справедливия процес, и то не само по сходни дела – защото се насажда впечатлението, че на съда може да се въздейства извънпроцесуално, ако бъде физически уязвен."

Съдиите, подписали безпрецедентното обръщание към обществото, правораздават в общо 38 съдилища в България. Сред тях са Върховният касационен съд, Върховният административен съд, Бургаският апелативен съд, Софийският апелативен съд, Окръжен съд - Благоевград, Окръжен съд – Бургас, Административен съд – Бургас, Окръжен съд – Варна, Административен съд – Варна, Окръжен съд – Видин, Окръжен съд – Ловеч, Окръжен съд – Русе, Окръжен съд – Смолян, Окръжен съд – Стара Загора, Окръжен съд – Кюстендил, Софийския градски съд, Софийския окръжен съд, Окръжен съд – Габрово, Окръжен съд – Разград, Административен съд – София град, Районен съд – Благоевград, Районен съд – Бургас, Районен съд – Варна, Районен съд – Видин, Районен съд – Враца, Районен съд – Горна Оряховица, Районен съд – Дряново, Районен съд – Ловеч, Районен съд – Луковит, Районен съд – Смолян, Районен съд – Стара Загора, Софийския районен съд, Районен съд – Златоград, Районен съд – Русе, Районен съд – Разград, Районен съд – Пещера, Районен съд – Дупница и Районен съд – Казанлък.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG