Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мъск показа прототипа на новата си ракета за полети до Марс


Прототипа на най-новата ракета Starship на SpaceX и Илон Мъск
Прототипа на най-новата ракета Starship на SpaceX и Илон Мъск

Предприемачът Илон Мъск показа прототипа на най-новата ракета Starship, която трябва да отведе първите космически туристи на Луната и на Марс.

Пред избрани космически ентусиасти и репортери на ракетната площадка на космическата си компания SpaceX в затънтеното село Бока Чика в Тексас, Мъск демонстрира анимации на кацането на Starship на Луната и Марс и прогнозира, че първият орбитален полет на ракетата може да се насрочи през следващите шест месеца, последвани от мисии в Космоса с хора на борда още догодина.

“Това е Светият граал на Космоса ", каза Мъск, застанал между извисяващата се, току-що сглобена ракета Starship и Falcon 1 - първата ракета носител на компанията, чието първо изстрелване преди 11 години беше поводът за събирането в Бока Чика.

„Критичният пробив, който ни е необходим, за да се превърнем в космическа цивилизация, е да направим космическите пътувания като самолетните“, каза Мъск, който е и изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Tesla Inc (TSLA.O).

188-метровата блестяща стоманена ракета Starshiр, предназначена да носи десетки хора до Луната и Марс, е най-новото попълнение в серията на SpaceX кораби за многократна употреба.

Тя трябваше да полети с първите частни космически туристи още миналата година, съобщава Ройтерс.

Неговият ентусиазъм за овладяването на Космоса не се споделя от всички и определено от жителите на Бока Чика, които се притесняват от извършваните изпитания на ракетната площадка през последните три години. Според Мъск проблемът е решим, ако те приемат предложението му да продадат домовете си и да се изселят.

Плановете на Мъск за мисия до Луната съвпадат с намеренията на НАСА да изпрати хора на земния сателит до 2024 г. по програмата си „Артемида“. Космическата агенция използвала SpaceX при разработването на начини за прилуняване и за зареждане на ракети като Starship в Космоса.

От 2011 г. насам SpaceX и Boeing Co (BA.N) получиха от НАСА общо 6,8 милиарда долара за изграждане на конкурентни ракетни и капсулни системи за изстрелване на астронавти в орбита. Разработването на двете капсули на астронавтите върви със закъснения и неблагополучия при изпитанията, посочва Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG