Връзки за достъпност

Извънредни новини

България няма да налага вето на македонския път към ЕС


Президентът Румен Радев свика консултативна среща за отношенията между България и Северна Македония
Президентът Румен Радев свика консултативна среща за отношенията между България и Северна Македония

България няма да налага вето на определянето на дата за начало на преговорите за влизане на Северна Македония в ЕС. Това стана ясно, след като президентът Румен Радев събра представители на изпълнителната и законодателната власт, за да обсъдят отношенията предвид очакванията идната седмица Европейският съвет да вземе решение по въпроса.

Срещата идва на фона на заканите на вицепремиера Красимир Каракачанов, партията му ВМРО да напусне управляващата коалиция, ако България подкрепи започване на преговори. Както и на недоволството на президента Радев от резултатите от работата на българо-македонската комисия по историческите и образователни въпроси.

След срещата, на която присъстваха премиерът Бойко Борисов, външният министър Екатерина Захариева, Красимир Каракачанов и депутати, Радев заяви, че правителството се е ангажирало „да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключването на преговорния процес и конкретни междинни цели, които да се решават последователно и с ясни измерители“.

Позицията според Радев ще съдържа „ясни изисквания и критерии, които да защитават българския национален интерес и да залегнат в преговорната рамка като станат задължително условие за приемане на Република Северна Македония в ЕС“.

Президентът не посочи какви биха могли да бъдат условията, но заяви, че трябва да се обърне внимание „най-вече на учебното съдържание и учебниците, надписи в музеи и позицията на обществените медии“.

Президентът повтори съмненията си, изразени на 18 септември, че поради липсата на измерители за изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, има изоставане особено по работата на комисията по историческите въпроси и че това поражда „несигурност и недоверие“.

"До вчера говорихме, че сме един народ, братски народ. Нека тази убийствена война не продължава от страна на пропагандата в Скопие", каза премиерът Бойко Борисов след заседанието при президента. "Ние по-близък народ, по-близки хора нямаме. И ние да ги спреме за Европейския съюз би било записано по това време, че тогава, когато всички европейски страни са подкрепили, България ще ги спре. И това е апел към тях.

Идната седмица европейските лидери се събират на редовната си есенна среща в Брюксел, като един от въпросите, който се очаква да обсъждат, е дали да се даде начало на преговори за членство на Северна Македония и Албания. Въпросът беше отложен от лятото, след като няколко държави прецениха, че е рано за ново разширяване, а други изразиха резерви по готовността на Албания да ускори европейската си интеграция.

Премиерът Бойко Борисов добави, че София ще настоява Северна Македония и Албания да не бъдат разделяни в преговорния процес и да не се дава предимство на Скопие пред Тирана.

Вицепремиерът Каракачанов отново обвини Северна Македония, че "се подиграва" с България. Като пример той даде насроченото за 15 октомври заседание на смесената историческа комисия - само ден преди заседанието на Съвет общи въпроси в Люксембург, където външните министри ще обсъдят въпроса преди той да влезе за решение при лидерите на 17 октомври.

По-късно македонският премиер Зоран Заев коментира, че споровете ще бъдат решени: "България е един от най-силните ни поддръжници в ЕС и вярвам, че това ще бъде демонстрирано с решението за получаване на дата за преговори след 15 години статут на страна-кандидат. Вярвам, че няма нужда от притеснения, приемаме предупрежденията и препоръките, изпратени от България. Вече работим с комисиите, ще имаме срещи и ще постигнем крайната цел двете страни да бъдат доволни от постигането на това решение“, увери Заев, цитиран от Агенция "Фокус". Той добави, че за добър резултат България също трябва да заяви политическа воля за намиране на решение.

България няма да възпрепятства и влизането на Северна Македония в НАТО, покана за което се очаква в средата на 2020 г. София обаче ще поиска от Алианса да бъде включена в мисията по патрулиране на македонското небе.

„Имаме средства и възможности за това“, заяви Румен Радев.

Миналата седмица в Ню Йорк македонският премиер Зоран Заев получи уверения от гръцкия си колега Константинос Мицотакис, че Атина също ще даде зелена светлина на започването на процеса на активна евроинтеграция на Северна Македония.

Северна Македония има статут на кандидат за членство в ЕС от 2005 г., но досега началото на преговорите беше блокирано от Гърция заради нерешения спор за името на страната. След подписването на Преспанския договор през юни 2018 г. Гърция свали резервите към македонското членство в ЕС и НАТО и първа ратифицира протокола за присъединяването на Скопие към Северо-Атлантическия пакт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG