Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп предложи арест за конгресмена, който го разследва за импийчмънт


Телефонен разговор между Доналд Тръмп и Володимир Зеленски стана причина Камарата на представителите да започне разследване, което може да доведе до импийчмънт на президента
Телефонен разговор между Доналд Тръмп и Володимир Зеленски стана причина Камарата на представителите да започне разследване, което може да доведе до импийчмънт на президента

Президентът на САЩ Доналд Тръмп засили реториката си на фона на напредващото разследване за евентуален импийчмънт в контролираната от демократите Камара на представителите на американския Конгрес.

На 30 септември Тръмп предложи Адам Шиф, калифорнийският демократ, който ръководи разследването, да бъде арестуван за "измяна".

Демократите започнаха разследването, след като стана ясно, че президентът се е опитал да окаже натиск на украинския държавен глава Володимир Зеленски да започне разследване срещу дейността на сина на главния си съперник в президентските избори през следващата година Джо Байдън.

Става дума за телефонен разговор от 25 юли между Тръмп и Зеленски, по време на който американският президент изглежда подтиква украинския си колега да разследва сина на Байдън, Хънтър, които е бил член на борда на украинска газова компания докато баща му е бил вицепрезидент в Администрацията на президента Барак Обама. Няма данни за неправомерни действия от двамата Байдън.

Източници от Държавния департамент на САЩ съобщиха пред в. “Уолстрийт джърнал” и агенциите Ройтерс и Асошиейтед прес в понеделник, че държавният секретар Майк Помпео също е присъствал на телефонния разговор със Зеленски, което разширява кръга на потенциалните свидетели на разследването.

Телефонният разговор Тръмп-Зеленски е проведен малко след като САЩ обявиха, че ще намалят с почти 400 милиона долара военното финансиране на Украйна. Това породи притеснение, че президентът се разпорежда със средства, одобрени от Конгреса, за негова лична изгода.

В поредица постове в Туитър на 30 септември Тръмп се позовава на коментари, направени от Шиф, председател на Комисията по разузнаване на Конгреса, по време на изслушване миналата седмица. Той го обвини, че незаконно му е приписал “фалшиво и ужасно” изявление от телефонния разговор със Зеленски и че трябва да бъде отстранен за измяна.

Тръмп добави, че иска да се срещне с източника на информацията за телефонния му разговор, когото нарича „моят обвинител“ и „лицето, което незаконно даде тази информация“. Не е известно кой е предоставил информацията за съдържанието на разговора между Тръмп и Зеленски.

Предстои тази седмица показания в Конгреса, свързани с разследването за импийчмънт, да дадат бившият посланик на САЩ в Украйна Мари Йованович и специалният представител на Тръмп в Украйна Курт Волкър, които миналата седмица подаде оставка.

Личният адвокат на Тръмп Руди Джулиани също беше призован в понеделник и помолен да предостави документи, свързани с опитите на президента да окаже натиск върху Зеленски да разследва Байдън.

Призовски са разпратени и на бизнесмена Лев Парнас и инвеститора в недвижими имоти Игор Фруман, които според няколко медии са посредничали Джулиани да се запознае с висши украински политици. Пред Комисията по разузнаване на Конгреса трябва да се яви и Семьон „Сам“ Кислин, украински имигрант, който има бизнес отношения с Тръмп и е работил при Джулиани, докато той беше кмет на Ню Йорк.

Междувременно няколко американски медии съобщиха, че главният прокурор на САЩ и министър на правосъдието Уилям Бар е потърсил помощ от чужди разузнавателни служби за разследването, което Министерството на правосъдието води за причините за започването на проучването на специалния прокурор Робърт Мълър, която откри доказателства за руска намеса в президентските избори през 2016 г. След като съдействие беше поискано от британските разузнавателни служби, миналата седмица Бар летя до Италия за срещи с висши правителствени служители. Същевременно президентът Тръмп помоли австралийския премиер и други чуждестранни лидери да помогнат на Бар при разследването му. Говорителят на Министерството на правосъдието Кери Купец заяви пред Асошиейтед прес, че Тръмп е направил обажданията от името на Бар.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG