Връзки за достъпност

Извънредни новини

За първи път: жандармерия в студио на БНТ. Предаване спря заради Волен Сидеров


Двама жандармеристи стоят до Волен Сидеров, докато водещата Добрина Чешмеджиева подканя лидера на "Атака" да напусне студиото
Двама жандармеристи стоят до Волен Сидеров, докато водещата Добрина Чешмеджиева подканя лидера на "Атака" да напусне студиото

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров предизвика намеса на жандармерията в студио на БНТ и принуди водещата да спре политическо предаване, излъчвано на живо. Това стана по време на предаването „Референдум“ (по-късно записът бе изтрит от сайта на БНТ), което във вторник вечер трябваше да е посветено на местните избори. Вместо това темата му беше саботирана от лидера на „Атака“, който беше само един от седемте госта, но говори през две трети от времето по теми, определени от него самия.

В историята на БНТ няма случай с навлизане на униформени служители по време на живо предаване, коментира за Свободна Европа омбудсманът на БНТ Иван Такев.

Единственият случай, в който е спирано живо предаване, се отнася до юни 1990 г., когато е прекратено прякото предаване от следизборната нощ, потвърди още той.

От четвъртата до 42-та минута на предаването „Референдум“ Сидеров говореше едновременно с другите, отправяйки обиди към представителите на ВМРО и ДПС, както и към водещата. Отказа да спазва предварително определения регламент, игнорира призивите за по-приличен език и не реагира на предупрежденията, че ще бъде съден за думите, които използва.

Микрофонът му беше изключен на два пъти, а той самият – многократно подканян от водещата Добрина Чешмеджиева да напусне студиото. Това предизвика обвинения в налагане на цензура. „Ние не сме на ваше подчинение, господин Сидеров“, каза тя.

По молба на Чешмеджиева в студиото влязоха двама представители на жандармерията, които останаха от двете страни на Сидеров, без да се намесват. Със съгласието на останалите гости предаването беше прекъснато и след 6- минутна пауза възобновено, но вече без Сидеров в студиото. Неговият основен опонент – представителят на ВМРО Юлиан Ангелов сам напусна ефира, след като беше станал участник в обмяната на обиди със Сидеров и в надвикване с представителя на „Воля“ Веселин Марешки. Останалите гости мълчаха почти през цялото време, но някои от тях в края се включиха със собствени саркастични реплики, заглушаващи чужди иронични подмятания.

„Аз искам да попитам: това ли е българският парламент в последните месеци? Защото ако е това, е много жалка картина“ - каза водещата по време на предаването. Думите й дойдоха на фона на обвиненията на Сидеров в това, че вицепремиерът „Красимир Каракачанов е откраднал милиард и половина лева“, че евродепутатът Ангел Джамбазки трябва „да оглави гей парада“, понеже „е гей“, че ДПС управлява страната „чрез скрития си агент – ВМРО“.

„Той е дошъл от кръчмата да се забавлява“, посочи по адрес на Сидеров представителят на ВМРО – формацията, която до неотдавна беше в обща коалиция с „Атака“.

Инцидентът в предаването „Референдум“ от вторник идва в момент на нарастващи проблеми в медийната сфера и поставя въпроси за качеството на политическия дебат.

Самият Волен Сидеров е участник в поне две предходни акции срещу медиите, всяка от които е прецедент. През 2007 г. той, заедно с група поддръжници, нахлува в редакцията на вестниците „168 часа“ и „24 часа“ с намерението да се саморазправи с автор. През 2013 г. той е вече въоръжен с пистолет, когато се опитва да нахлуе в БНТ заедно с група свои поддръжници. Охраната го спира.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG