Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Чешкият славей" Карел Гот почина на 80 години


Карел Гот на сцена в Хамбург през 2011 г.
Карел Гот на сцена в Хамбург през 2011 г.

"С дълбока мъка в сърцето си съобщавам, че моят любим съпруг Карел Гот ни напусна вчера (вторник), малко преди полунощ, след тежко и продължително боледуване. Напусна ни в съня си, сред най-близките у дома". Това обяви съпругата на легендарния чешки певец, цитирана от медиите в страната.

Карел Гот е най-популярният чешки поп изпълнител. Той е издал близо 100 албума от 1965 г. до днес. Продал е десетки милиони плочи и дискове. Последният му албум излезе миналата година под заглавие "Тя е". Освен в родината си, Гот има милионна публика в Германия и Русия.

Роден е на 14 юли 1939 г. в Пилзен. През 1945 г. семейството се мести в Прага. През 1954 г. Карел Гот кандидатства в Академията за архитектура, изкуство и дизайн в Прага, но не го приемат. Започва работа като техник в машиностроителния комбинат "ЧКД", а в свободното си време пее по заведения.

Животът му се променя през 1962 г., когато получава предложение от театър "Семафор" и през същата година печели радио конкурс с песента "Когато сме два пъти по-стари". Следващата година печели за първи път конкурса "Златен славей" с песента "Покрити със сняг очи".

Върхът на популярността си Карел Гот постига през 1980-те години. Тогава изнася концерти в Чехословакия и цяла Европа.

Печелил е общо 41 пъти ежегодния национален конкурс "Златен славей", за последно през 2017 г. Карел Гот постига забележителен успех в немскоезичните държави, където е известен като "Златният глас на Прага". Три пъти е печелил "Златен камертон", годишната награда за най-много продадени записи в Германия (1982, 1984 r 1995).

Карел Гот има два брака и общо четири дъщери. През 2008 г. се жени за Ивана, която е с 37 години по-млада от него. Имат две дъщери - Шарлот-Ела и Ели-Софи. Един от последните му хитове е записан заедно с Шарлот-Ела - "Сърцата не угасват".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG