Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парите за обществените медии да не зависят от финансовия министър, призоваха журналисти от БНТ


Декларацията на журналистите беше прочетена в ефир
Декларацията на журналистите беше прочетена в ефир

Финансирането на обществените медии да не зависи от волята на съответния финансов министър или председател на парламентарната комисия по култура и медии, а да бъде законово регламентирано като финансово отношение между обществото и съответната медия. За това призоваха журналисти от БНТ в декларация по повод скандала, който председателят на „Атака“ Волен Сидеров предизвика в ефира на предаването „Референдум“ във вторник.

Лидерът на партията от управляващата коалиция се възползва от времето в ефир, на което има право съгласно Споразумението за отразяване на предизборната кампания, което БНТ сключва с политическите сили, за лични нападки към събеседниците, а след това и към водещата на предаването. Микрофонът на Сидеров беше изключен два пъти, а в студиото влезе и жандармерия.

Журналистите от обществената телевизия осъдиха поведението му. „Когато хора с власт и имунитет променят сценария на предаването, опитват да цензурират въпросите на водещите и влизат в конфликт с други участници, това е грубо посегателство върху отговорностите, които обществената телевизия има. Приемаме това като обида и вмешателство не само към екипа на "Референдум", а и към журналистите и зрителите на обществената телевизия”, пише в декларацията.

Журналистите обвързаха ситуацията с начина на финансиране на обществените медии. „Безпокойство буди и фактът, че определени политически среди възприемат обществената медия като тяхна собственост. Непрестанните напомняния, че БНТ се финансира от данъците на зрителите, не означават всепозволеност на хората с власт. Подобни внушения, които носят в себе си предпоставка за натиск под различни форми, са опит за груба промяна на средата, в която журналистите в обществената медия изпълняваме своите задължения.“

Затова те призоваха финансирането на обществените медии да не зависи от волята на финансовия министър или председателя на парламентарната комисия по култура и медии, а да бъде законово регламентирано като финансово отношение между обществото и съответната медия.

Общественият съвет на БНТ също излезе с декларация, в която обяви, че застава зад водещата на „Референдум“ Добрина Чешмеджиева и колегите ѝ, които са изпълнили „на изключително професионално ниво своите задължения“. Членовете на съвета обявиха, че ще сезират българските и европейските журналистически асоциации за защита на редакционната независимост и призоваха за реакция от медийната комисия в парламента и Съвета за електронни медии (СЕМ).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG