Връзки за достъпност

Извънредни новини

Капитулира ли Зеленски пред Москва? Какво предвижда „Формулата Щайнмайер“


Володимир Зеленски по време на пресконференцията, на която обяви, че Украйна ще подпише "Формулата Щайнмайер"

Първите страници на всички вестници, всички телевизии, хората на улицата и семействата около масите си – всички в Киев обсъждат т. нар. „Формула Щайнмайер“ още от началото на септември. На този фон стана ясно, че президентът на Украйна Володимир Зеленски сериозно обмисля да я подкрепи като начин да даде тласък на преговорите с Русия за прекратяване на войната в Източна Украйна, убила повече от 13 хил. души от 2014 г.

Късно вечерта във вторник Зеленски свика спешна пресконференция, за да каже, че е решил Киев да осъществи „Формулата Щайнмайер“. Ето какво значи това:

Какво предвижда „Формулата Щайнмайер“

С посредничеството на Германия, Франция и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Украйна и Русия подписаха две споразумения в беларуската столица Минск – през септември 2014 г. и през февруари 2015 г. Те предвиждаха спиране на огъня в Източна Украйна, където военни сили на Киев воюват с подкрепяните от Русия сепаратисти, и очертаване на стъпки към постоянен мир.

Тези договори са познати като Споразуменията от Минск и предвиждат изтегляне на войниците и военната техника и на двете страни, амнистия от страна на Киев за бойците, които не са извършили тежки престъпления, провеждане на местни избори в Донецка и Луганска област и даване на специален статут на районите, контролирани от сепаратистите. Споразуменията предвиждат също изтегляне на „всички чужди военни формирования, военна екипировка, както и наемните войници“ от украинската територия и връщане на контрола на Киев върху границата с Русия, през която доказателствата сочат, че Москва е пращала военни и оръжия по време на конфликта.

Споразуменията от Минск помогнаха за деескалация на военните действия, но не доведоха до спирането им. Една от причините е, че сделките бяха договорени набързо по време на активни бойни действия и бяха неясно формулирани, което позволи на всяка страна да интерпретира детайлите, например поредността на предвидените стъпки, по свой собствен начин.

Тогава на сцената излезе Франк-Валтер Щайнмайер.

През 2016 г. тогавашният външен министър на Германия, а сега президент, предложи опростена версия на Минските споразумения. Целта му беше да накара Украйна и Русия да се съгласят за поредността на стъпките, договорени в Минск. „Формулата Щайнмайер“ предвижда местните избори в контролираните от сепаратистите територии да бъдат проведени в съответствие с украинските закони и да бъдат наблюдавани от мисия на ОССЕ. Ако организацията определи изборите като свободни и честни, териториите да получат специален статут и самоуправление, а Украйна да си възвърне контрола върху източната граница.

„Формулата Щайнмайер“ беше записана на хартия едва на първи октомври тази в година в Минск от представителите на Украйна, Русия, контролираните от сепаратистите Донецка и Луганска област и ОССЕ, където беше и подписана.

Какво каза Зеленски

Володимир Зеленски призна, че „Формулата Щайнмайер“ се е превърнала във взривоопасен въпрос за украинските граждани и каза, че иска да изясни какво значи тя. Като я подписва, Украйна се съгласява да бъдат проведени избори в Донбас, каза президентът, но единствено при спазване на украинските закони и само след като руските сили се изтеглят и Украйна си възвърне контрола над границата.

Това изказване подсказва, че все още има поле за спорове относно поредността на предвидените стъпки, които всяка страна трябва да предприеме. „Не може да има и няма да има избори под дулата на оръжията”, каза Зеленски, очевидно в опит да отхвърли обвиненията, че е отстъпил пред исканията на Русия. „Няма да има избори, ако войските още са там.“

Той добави, че в парламента скоро ще бъде внесен закон за специалния статут на Донецка и Луганска област и увери, че в него няма да бъдат пресечени „червените линии“ и че „няма да има капитулация“.

Зеленски каза също, че съгласието около „Формулата Щайнмайер“ значи, че отпадат „последните пречки“ пред дългоочакваната среща на върха между него, руския държавен глава Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, смятана за ключова стъпка към постигането на мир.

Какво казва Москва

Говорителят на Путин Дмитрий Песков каза пред журналисти в сряда, че подписът на Киев под „Формулата Щайнмайер“ е „положително“ развитие. „Няма съмнение, че това е важна стъпка към прилагане на споразуменията, подписани по-рано“, добави той.

„Надяваме се прилагането на Минските споразумения да продължи, тъй като те са единственият начин да бъде прекратен украинският конфликт в източната част на страната“, каза още Песков. Русия често е критикувана заради представянето на войната в Източна Украйна като вътрешен конфликт. Киев и НАТО твърдят, че Москва активно подклажда конфликта и снабдява с оръжие и войници силите на сепаратистите.

Одобрението на Москва спрямо решението на Зеленски не е изненада, защото Кремъл винаги е смятал „Формулата Щайнмайер“ за облагодетелстваща Русия повече, отколкото Украйна. Това, което Москва особено харесва, е че тя предвижда местни избори в Донбас, непосредствено последвани от самоуправление на региона.

Песков обаче отказа да коментира изявлението на Зеленски за поредността на стъпките – първо оттегляне на руските войски и връщане на контрола върху границата и едва след това провеждане на избори.

Мир или бяло знаме

„Формулата Щайнмайер“ предизвиква смесени чувства в Украйна. Събитията непосредствено след извънредната пресконференция на Зеленски показват, че тя ще остане гореща тема.

Проучвания на общественото мнение показват, че мнозинството украински граждани искат войната в Донбас да бъде прекратена. Значителен фактор за победата на актьора Володимир Зеленски в президентските избори през пролетта беше обещанието му да донесе мир.

Мнозинството избиратели продължиха да подкрепят президента при опитите му да преговаря с Путин за прекратяване на военните действия. Размяната на затворници между Русия и Украйна и връщането на 35 украинци в домовете им също е смятано за победа.

Подкрепата за „Формулата Щайнмайер“ обаче може да е рискована за Зеленски. Проведено наскоро проучване показа, че близо две трети от анкетираните не могат да оценят дали тази договорка ще има положителен или отрицателен ефект, 23% от респондентите са против, а едва 18% я подкрепят.

Украински военнослужещи, опозиционни политици и неправителствени организации и националистически групи се противопоставят на „Формулата Щаймайер“ и всяка сделка, която може да донесе повече позитиви за Русия. Във вторник вечерта десетки националисти протестираха в Киев.

Много от критиците са поддръжници на бившия президент Петро Порошенко, който смята, че дори най-малката отстъпка спрямо Русия може да се смята за капитулация. Съветникът по външна политика на бившия президент написа в Туитър след пресконференцията на Зеленски, че за Украйна приемането на „Формулата Щайнмайер“ значи „да спрем да се борим и да се предадем“.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG