Връзки за достъпност

Извънредни новини

Идва ли краят на мониторинга? Докладът на ЕК за България ще бъде публикуван до края на октомври


Докладите за България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) ще бъдат публикувани до края мандата на Европейската комисия на Жан-Клод Юнкер, съобщи „Дойче веле“, като се позова на говорителя на ЕК по въпросите на правосъдието Кристиан Виганд. Механизмът изтича на 31 октомври и се очаква докладите да бъдат публикувани преди това.

Така Европейската комисия ще спази ангажимента, поет в предишния доклад по МСП, България да бъде подложена на нова оценка още преди следващата Комисия да встъпи в длъжност. От предстоящия доклад ще стане ясно дали мониторинга на България и Румъния ще бъде прекратен 12 години след влизането им в ЕС.

По Механизма за сътрудничество и проверка Европейската комисия наблюдава и оценява спазването на върховенството на закона. В докладите се отбелязва напредъка на страните в осигуряването на независиме съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност и се дават препоръки за подобряването им.

В предходния доклад пишеше, че Комисията се надява, че Механизмът за сътрудничество и проверка за България ще приключи преди края на мандата на Комисията на Юнкер. Същото каза и самият Юнкер. През юни говорител на ЕК потвърди, че целта е да се прекрати наблюдението до края на мандата на тази Комисия. Във всички тези изявления се подчертава, че е решаващо България да е изпълнила всички изисквания, припомня „Дойче веле“. В случай че Еврокомисията даде положителна препоръка, Съветът на ЕС може да отмени Механизма за България.

Сред ключовите инициативи на Комисията на Урсула фон дер Лайен, която предстои да встъпи в длъжност, е създаване на мониторинг на върховенството на закона за всички държави членки. Това означава, че дори Механизмът за сътрудничество и проверка да бъде прекратен за България и Румъния, много вероятно е мониторингът на върховенството на закона в страните да продължи, само че под друга форма, припомня „Дойче веле“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG