Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Атака" предлага забрана на магистратите да членуват в професионални организации


Волен Сидеров организира протест пред съдебната палата срещу предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман
Волен Сидеров организира протест пред съдебната палата срещу предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман

Забрана за магистратите да членуват в професионални и неправителствени организации предлагат депутати от „Атака“. Волен Сидеров, Павел Шопов, Явор Нотев и Станислав Станилов са внесли предложението си за промяна в Закона в съдебната власт (ЗСВ) преди второто четене на правителствения проект за изменения в него, съобщи първо сайтът news.lex.bg.

В същото време промени в ЗСВ предлагат и членове на коалицията „Обединени патриоти“ (от която „Атака“ вече не е част). Валери Симеонов, Искрен Веселинов и Христиан Митев искат ограничаване на източниците на финансиране на магистратските организации.

Според вносителите на предложението за забрана на членството на съдии и прокурори в професионални и неправителствени организации това е начин те да не бъдат подлагани на натиск „от външни интереси“.

„В настоящия момент е изключителна грешка във връзка със статута, правата и задълженията им възможността и те да участват в такива организации. Практиката многократно показа, че магистратите чрез участието си в професионални и неправителствени организации често се оказват под изключителен натиск на външни интереси“, аргументират се депутатите.

Предложението беше внесено след атаките срещу съдиите по казуса с условното предсрочно освобожданане на осъдения за убийство Джок Полфрийман. То очевидно цели да попречи на магистратите да членуват в професионални организации като Съюза на съдиите в България (който зае активна позиция в подкрепа на съдебния състав, кчийто председател е съдия Калин Калпакчиев).

Предложението за ограничаване на източниците на финансиране на магистратските организации на „Обединени патриоти“ не е ново. Подобна идея беше лансирана за първи път през 2017 г., но не беше приета, припомня news.lex.bg.

Сега депутатите искат в чл. 217 ЗСВ да се запише, че източници на имуществото на магистратските организации могат да бъдат „само членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове, както и средства по програми и фондове на Европейския съюз, както и средства по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм“. Както и изрично да се регламентира, че „не се допуска друго финансиране или предоставяне на имущество под каквато и да е форма“.

Мотивите на патриотите са сходни. Те твърдят, че така ще се осигури в максимална степен невъзможността за външна намеса и ще се укрепи независимостта на магистратите.

„Поводът е, че Българският хелзинкски комитет повлия с позиция върху съдебното решение за предсрочното освобождаване на убиеца на Андрей Монов, а освен това вече беше връчвал награди на част от съдебния състав. Същата НПО неведнъж е организирала и семинари за магистрати“, мотивират искането си представители на „Обединени патриоти“ пред журналисти, цитирани от „Дневник“.

Един от аргументите за атаката срещу съдебния състав, постановил предсрочното освобождаване на Полфрийман, е че председателят му Калин Калпакчиев е лауреат на наградата на Българския хелзинкски комитет (БХК) „Човек на годината“. Номиниран а същия приз беше и Полфрийман заради работата си за правата на затворниците, но кандидатурата му беше оттеглена.

Преди дни от ВМРО внесоха сигнал в прокуратурата с искане БХК да бъде заличен от регистрите на неправителствените организации.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG