Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Атака" предлага забрана на магистратите да членуват в професионални организации


Волен Сидеров организира протест пред съдебната палата срещу предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман

Забрана за магистратите да членуват в професионални и неправителствени организации предлагат депутати от „Атака“. Волен Сидеров, Павел Шопов, Явор Нотев и Станислав Станилов са внесли предложението си за промяна в Закона в съдебната власт (ЗСВ) преди второто четене на правителствения проект за изменения в него, съобщи първо сайтът news.lex.bg.

В същото време промени в ЗСВ предлагат и членове на коалицията „Обединени патриоти“ (от която „Атака“ вече не е част). Валери Симеонов, Искрен Веселинов и Христиан Митев искат ограничаване на източниците на финансиране на магистратските организации.

Според вносителите на предложението за забрана на членството на съдии и прокурори в професионални и неправителствени организации това е начин те да не бъдат подлагани на натиск „от външни интереси“.

„В настоящия момент е изключителна грешка във връзка със статута, правата и задълженията им възможността и те да участват в такива организации. Практиката многократно показа, че магистратите чрез участието си в професионални и неправителствени организации често се оказват под изключителен натиск на външни интереси“, аргументират се депутатите.

Предложението беше внесено след атаките срещу съдиите по казуса с условното предсрочно освобожданане на осъдения за убийство Джок Полфрийман. То очевидно цели да попречи на магистратите да членуват в професионални организации като Съюза на съдиите в България (който зае активна позиция в подкрепа на съдебния състав, кчийто председател е съдия Калин Калпакчиев).

Предложението за ограничаване на източниците на финансиране на магистратските организации на „Обединени патриоти“ не е ново. Подобна идея беше лансирана за първи път през 2017 г., но не беше приета, припомня news.lex.bg.

Сега депутатите искат в чл. 217 ЗСВ да се запише, че източници на имуществото на магистратските организации могат да бъдат „само членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове, както и средства по програми и фондове на Европейския съюз, както и средства по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм“. Както и изрично да се регламентира, че „не се допуска друго финансиране или предоставяне на имущество под каквато и да е форма“.

Мотивите на патриотите са сходни. Те твърдят, че така ще се осигури в максимална степен невъзможността за външна намеса и ще се укрепи независимостта на магистратите.

„Поводът е, че Българският хелзинкски комитет повлия с позиция върху съдебното решение за предсрочното освобождаване на убиеца на Андрей Монов, а освен това вече беше връчвал награди на част от съдебния състав. Същата НПО неведнъж е организирала и семинари за магистрати“, мотивират искането си представители на „Обединени патриоти“ пред журналисти, цитирани от „Дневник“.

Един от аргументите за атаката срещу съдебния състав, постановил предсрочното освобождаване на Полфрийман, е че председателят му Калин Калпакчиев е лауреат на наградата на Българския хелзинкски комитет (БХК) „Човек на годината“. Номиниран а същия приз беше и Полфрийман заради работата си за правата на затворниците, но кандидатурата му беше оттеглена.

Преди дни от ВМРО внесоха сигнал в прокуратурата с искане БХК да бъде заличен от регистрите на неправителствените организации.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG