Връзки за достъпност

Извънредни новини

Атанас Гиев, който показва колко е лесно да се загубиш в медийната среда


Атанас Гиев

Той е на 29 години, роден е в живописното родопско село Момчиловци. Впоследствие учи в местната Професионална гимназия по приложни изкуства. Там се запалва по компютърната графика още първата година като гимназист, по време на практиката му в малка печатница. След това Атанас Гиев започва работа именно в тази печатница, което допълнително разпалва интереса му към графичните техники.

Завършва специалност "Плакат и Визуална комуникация" в Национална художествената академия. Прекарва и една година в Академията за изящни изкуства във Варшава.

Не харесва особено социалните мрежи и се информира сам като внимателно подбира какво чете, защото "е въпрос на вкус". Това за него е от съществено значение. Ето защо е поканен да бъде един от артистите в изложбата Pass The Ammo # 3.

Това е третото издание от поредицата поп-ъп изложби, представящи изкуството като оръжие за социална промяна. Поредното издание е посветено на свободата на изразяване с фокус върху свободата на пресата, доверието към медиите и речта на омразата.

Изложбата ще бъде отворена само за един ден (петък) в София. Откриването ще бъде в 18.30 часа на 4 октомври в КО-ОП (Бул. Янко Сакъзов 17). А всички творби ще бъдат включени в безплатната онлайн платформа TheAmmo.org под Creative Commons лиценз, така че организации и активисти от цял свят да могат да ги използват в своите кампании и комуникации.

Съдържанието на изложбата е плод на иновативния формат SPRINTS, създаден от глобалната платформа за социално ангажирано изкуство Fine Acts. Форматът събира визуални артисти, за да развият и завършат своите произведения в рамките на едва 48 часа. След като получат покана, артистите получават и задание по едно и също време. Разполагат точно с два дни, за да предадат проектите си, които биват излагани за 24 часа.

Когато получил поканата и чул "медийната тема", Гиев откупил 200 дистанционни за телевизори, боядисал ги в червено, а впоследствие ги подредил, така че да наподобяват стена. А на стената, разбира се, има графит "You are in control".

"Получих брифа докато бяхме на почивка в Гърция, прочетох го няколко пъти и веднага реших, че искам основният медиум да е дистанционно, като метафора за избора и контрола, който имаме върху медиите и силата да подбираме информацията, която консумираме. Още не бях решил как точно и по какъв начин ще се случат нещата, но посоката беше ясна", разказва Атанас пред Свободна Европа.

"Смятам, че медийната среда е изключително замърсена и е много лесно да се загубиш между всичките котки, свирещи на пиано, национален популизъм и утопично-оптимистични графики. Особено във време, в което термини като фалшиви новини, постистина и език на омразата, са на дневен ред", казва 29-годищният артист.

Освен тази изложба, Гиев е участвал в множество други, като последната е "Нова българска типография". Работи като моушън дизайнер и аниматор.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG