Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Показателно за важността на разширяването на НАТО." Помпео посети Черна Гора и Северна Македония


Майк Помпео и Стево Пендаровски

САЩ и Черна гора финализират най-голямата си военна сделка. Това обяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, който в петък е на посещение в Черна гора, Северна Македония, а по-късно и Гърция. Става дума за договор за продажба на военна техника на стойност 36 млн. долара.

Целта на посещението беше Помпео и държавните и правителствените ръководители на страните да обсъдят ролята им в НАТО. Черна гора стана част от Алианса през 2017 г., а Северна Македония очаква официално да се присъедини в средата на 2020 г.

Сред основните теми на разговорите между Помпео и президента на Черна гора Мило Джуканович и премиера Душко Маркович са били отбраната и сигурността, съобщават пред Ройтерс източници от Държавния департамент.

Подобни са били темите и в Скопие, където Помпео се срещна с македонския премиер Зоран Заев и с президента Стево Пендаровски. Помпео каза, цитиран от световните агенции, че вярва, че Конгресът на САЩ ще ратифицира протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО и така ще отвори пътя към официалното ѝ приемане още тази есен.

Майк Помпео и Душко Маркович
Майк Помпео и Душко Маркович

„Фокусът е върху 29-ия и 30-ия съюзници от НАТО. Посещенията целят да покажат важността на разширяването на НАТО“, казва източникът на Ройтерс. „Разбира се, и в двете страни трябва да се обсъдят руските опити за всяване на раздор.“

И двете страни бяха подложени на натиск от страна на Москва след като изразиха намерение на де присъедният към Северноатлантическия пакт. Руски граждани са сред осъдените за организатори на опита за преврат в Черна гора през 2016 г., година преди страната да се присъедини към НАТО. Руски организации са се опитали да повлияят на общественото мнение преди референдума за промяна на името на Севелна Македония, който целеше да разреши спора с Гърция и така да открие пътя на Скопие към НАТО и ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG