Връзки за достъпност

Извънредни новини

Помпео предупреди Северна Македония за руските тролове и китайските инвестиции


Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и премиерът на Северна Македония Зоран Заев
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и премиерът на Северна Македония Зоран Заев

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди Северна Македония за „пагубното“ влияние на руските тролове и китайските инвестиции. Това се случи по време на официалното му посещение в западната ни съседка, на което той съобщи също, че се очаква в следващите месеци американският сенат официално да одобри присъединяването на страната към НАТО.

„Сърцата и умовете на гражданите на Северна Македония трябва да водят държавата ви напред, а не руските ботове и тролове в социалните мрежи“, каза Помпео след среща с премиера Зоран Заев в Охрид. Той също така предупреди западната ни съседка за рисковете, идващи от китайските инвестиции, като подчерта стратегията на азиатската страна за „тежки подкупи“ с цел получаване на инфраструктурни проекти.

Въпреки, че основната част от инвестициите в западната част на Балканите идва от Европейския съюз, в последните години Китай рязко повиши харчовете си за инфраструктурни проекти в региона.

Според държавния секретар на САЩ в следващите месеци ще бъде ратифицирано и присъединяването на Македония към НАТО.

„Убеден съм, че Македония ще бъде силен съюзник в НАТО и вярвам, че Сенатът на САЩ ще одобри Протоколът за членство още тази есен, след което ще можем официално да ви приветстваме в Алианса“, каза Помпео.

От своя страна премиерът Заев заяви, че в следващите дни очаква и „добри новини от Брюксел“ заради усилията на страната му за покриването на технически изисквания за присъединяването към ЕС.

„Членството в НАТО означава постигане на историческа цел, която ще даде много на страната ни, както и на целия регион“, каза Заев, добавяйки, че Северна Македония заслужава да получи дата за преговори за присъединяване към ЕС, защото стабилност на Балканския полуостров е от полза за Брюксел.

Майк Помпео е на официална обиколка в страни от Южна Европа, като вече посети Италия и Черна гора. Следващата спирка на държавният секретар ще бъде Гърция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG