Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ изтеглят войски от Сирия и оставят инициативата в региона на Турция


Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган по време на среща на върха на НАТО през 2018 г.

Белият дом съобщи, че Турция ще продължи с плана си за офанзива в Сирия, което прави несигурна съдбата на кюрдските бойци, действащи в региона.

"Турция скоро ще започне дълго планираната си операция в Северна Сирия. Въоръжените сили на САЩ няма да подкрепят и няма да участват в операцията, а след като военните ни победиха халифата на ИДИЛ в региона, те повече няма да действат в близост до зоната", се казва в съобщението на администрацията на Тръмп.

От Белия дом казват още, че южната ни съседка ще носи отговорност за чуждестранните джихадисти от "Ислямска държава", които са били заловени в последните години, тъй като европейските държави, сред които Франция и Германия, отказват да ги приемат обратно.

Това решение бележи сериозна промяна в позицичта на САЩ, които твърдо стояха зад Сирийските демократични сили - обединение, доминирано от кюрдски бойци. Заедно с тях американските военни успяха да отвоюват големи територии от "Ислямска държава". Турция се бореше за създаване на зона за сигурност в северната част на Сирия, в която да оперира заедно със САЩ, Русия и Иран.

Решението на Белия дом идва, след като стана ясно, че президентите Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган са разговаряли по телефона и са се договорили за среща във Вашингтон през следващия месец. Ден по-рано турският държавен глава бе обявил, че военните действия в Сирия са неизбежни, а целта е елиминирането на заплахата от подкрепяните от САЩ кюрдски милиции.

Междувременно, Европейската комисия заяви, че единственото устойчиво решение за Сирия може да бъде постигнато по мирен път, чрез преговорите, които се водят под егидата на ООН. Говорител на Комисията изрази опасения, че турската операция не само ще донесе страдание, но и ще навреди на преговорите. Говорителят добави, че принудителното връщане на 2 млн. бежанци от Турция в Сирия, може да стане, само когато условията са безопасни, а това не е факт.

Русия и Иран продължават да подкрепят президента на Сирия Башар ал-Асад, докато Турция, САЩ, както и други европейски и арабски страни, са на страната на бунтовниците. Жертвите на войната, която започна през 2011 г., вече са повече от 400 000 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG