Връзки за достъпност

Извънредни новини

Апелативният спецсъд не допуска Биляна Петрова до предизборни срещи и диспути


Биляна Петрова и Десислава Иванчева
Биляна Петрова и Десислава Иванчева

Председателят на апелативния специализиран съд Георги Ушев, както и съдиите Мариета Неделчева и Стоян Тонев отказват на Биляна Петрова разрешение да напусне дома си, за да участва в предизборни диспути и срещи в кампанията за местния вот, съобщи Дефакто. Същият тричленен състав ще гледа и делото, по което бе извършен зрелищен арест на Петрова и Десислава Иванчева в центъра на София, в който участва и единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

Иванчева и Петрова продължават да бъдат с мярка за неотклонение „домашен арест“ по воденото срещу тях наказателно дело. Двете бяха регистрирани за участие в местните избори като първата е кандидат за кмет на София, а втората за общински съветник и кмет на район „Младост“.

На 1 октомври в две молби до апелативния спецсъд, Петрова е поискала разрешение да излезе от дома си, като е предоставила и програма за предизборните си ангажименти. Два дни по-късно съдебният състав, под председателството на Георги Ушев, отказва да даде изискваните разрешения, тъй като отчита, че правото за нарушаване на домашния арест е възможно само за защита на основни права.

„Πpeдвидeнa e възмoжнocт зa вpeмeннo oтпaдaнe нa зaбpaнaтa в cлyчaй нa ĸoнcтaтиpaнa нeoбxoдимocт, ĸoятo cлeдвa дa бъдe oбocнoвaнa oт лицeтo, ĸoeтo тъpпи cъoтвeтнaтa мяpĸa – ĸaтo нaличиeтo нa здpaвни пpичини и нyждa oт oĸaзвaнe нa мeдицинcĸa пoмoщ, пpeдимнo пpичини, cвъpзaни c yпpaжнявaнeтo нa ocнoвни пpaвa нa лицaтa ĸaтo пpaвoтo нa живoт и нa здpaвeoпaзвaнe. B нacтoящия cлyчaй cъдeбният cъcтaв нaмиpa, чe твъpдянaтa нeoбxoдимocт нe e oт coчeния пo-гope xapaĸтep“, се казва в определението на спецсъда.

Общинската избирателна комисия (ОИК) първоначално отказа да регистрира Десислава Иванчева и Биляна Петрова за предстоящите местни избори заради подадени документи след изтичането на крайния срок. Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени това решение, след като от Християндемократическата партия на България, която ги издигна, подадоха жалба.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG