Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия предупреди за възможна мощна миграционна вълна към Европа


Хорст Зеехофер
Хорст Зеехофер

Европа може да бъде изправена пред още по-мощна миграционна вълна в сравнение с 2015 г., ако ЕС не вземе мерки по въпроса. Това предупреди германският вътрешен министър Хорст Зеехофер по време на посещение на гръцките острови, на които има бежански лагери, съобщават ДПА и АФП, цитирани от "Дойче веле".

По думите му нарастващият брой бежанци по гръцките острови сочи, че може да има нов прилив на търсещи убежище.

Министърът отправи предупреждението след пътувания до Турция и Гърция във връзка с напрежението за миграцията, след като миналия месец Атина предупреди за растящ брой пристигащи мигранти от Турция.Зеехофер пътува съвместно с избраната за председател na EK Урсула фон дер Лайен.

"Трябва да помогнем на нашите европейски партньори повече с опазването на външните граници на ЕС. Оставихме ги сами твърде дълго време", каза Зеехофер пред изданието "Билд ам Зонтаг", цитирано от Mediapool. Според него Европа не е подготвена за нова мигрантска криза и за това трябва да се опита да я избегне. Зеехофер уточни, че има подкрепата на канцлера Ангела Меркел, с която публично са изразявали различни виждания по мигрантския въпрос.

"Турция се справя добре с посрещането на бежанците, което и в наш интерес, но е ясно, че не може да се справим с бъдещето, използвайки ресурси от миналото", каза Зеехофер. През 2016 г. ЕС реши да отпусне 6 млрд. евро на Турция за проекти, свързани със сирийските бежанци. От тогава Анкара е обвинявана, че не се придържа към своята част от сделката – да приема обратно търсещите убежище мигранти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG