Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жаклин Вагенщайн, според която потребността от култура се възпитава


Жаклин Вагенщайн
Жаклин Вагенщайн

Родена е през 1981 година. Завършва английска гимназия в България, след което заминава за Франция. Следва културно посредничество и комуникации, филология и европеистика в Париж. Там завършва с две бакалавърски и една магистърска степен. През 2005 г. участва в организацията на Фестивал на изкуствата в Нормандия, посветен на България. След това учи отново. Завършвайки докторантурата си по европеистика в Париж, Жаклин Вагенщайн се връща в България, за да продължи работата си в семейното издателство "Колибри". С влизането й в издателството се ражда и фестивалът за литература и кино "Синелибри".

Той има за цел да представя нови екранизации на литературни произведения, създадени през различни епохи в различни краища на света. Към основната част на фестивала има паралелна програма, която включва филмови класики, съвременни европейски филми, филмови панорами, документални филми и късометражни филми, премиери на книги, лекции, семинари, и др.

Петото юбилейно издание на фестивала започна в петък (5 октомври) и ще продължи точно 15 дни. В рамките на тазгодишния "Синелибри" ще има прожекции на 55 филма. 15 пък са специалните гости на фестивала, в рамките на който ще има и три театрални постановки.

Тази година ще има представители от Япония, Латинска Америка, Европа, САЩ, Азия. Също така късометражно кино и много големи световни продукции, които идват директно от фестивалите във Венеция и Торонто. Това ще са първи излъчвания за света на тези филми.

"Открихме тазгодишния фестивал с абсолютно пълна зала 1 на НДК. А това показва, че хората не са безразлични", казва пред Свободна Европа Жаклин Вагенщайн. "Истината е, че в България има смислени и будни хора, които имат потребността да четат хубави книги и да гледат качествено кино. Това е публика, която не се интересува само от масовите блокбастъри."

По думите ѝ пазарът в културния бранш е затруднен, най-вече защото "има какво да се желае от отношението на държавата към културата". "Ако културата не се подпомага, тя остава в сферата на масовото. Като тук не говоря за елитарна култура. Говоря само и единствено за не толкова масова", разказва тя.

Жаклин, която е дъщеря на сценариста и издател Раймонд Вагенщайн и внучка на писателя Анжел Вагенщайн, смята, че "вкусовете могат да се възпитват и култивират". "За тази цел обаче е необходимо усилие от всички: семейството, образованието и после всички онези, които предлагат продукт в тази сфера."

На въпрос как се прави бизнес с култура у нас, Вагенщайн отговаря: "Това е сектор, в който, разбира се, търсенето формира предлагането. Но и предлагането формира търсенето. Наистина вкус се възпитава."

XS
SM
MD
LG