Връзки за достъпност

Извънредни новини

Арбитърът, който "решава мачовете". Борисов за прокуратурата


Вътрешният министър Младен Маринов, премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев по време на среща с футболни босове, след която собственикът на "ЦСКА-София" Гриша Ганчев обяви: "Разбрахме се да не се купуват мачове".

Четири изречения и половина, произнесени във вторник от премиера Бойко Борисов, хвърлят светлина върху ролята, която прокуратурата играе в политическия живот на страната. И половина, защото най-важното изречение – последното, остана недовършено.

"Всеки тича и хвърля един сигнал в прокуратурата"

"Всеки тича и хвърля един сигнал в прокуратурата и почва да вика: "Сезирана е прокуратурата, чакаме прокуратурата да реши!" Всички партии това правят. Чакаме тя да ни е арбитър. Хубаво де, ама когато арбитърът стане толкова важен, че да може и да решава мачовете като във футбола..."

Така Борисов описа във вторник пред бТВ влиянието на държавното обвинение върху политическите процеси в България в навечерието на избора на нов главен прокурор, за какъвто е номиниран единствено настоящият заместник на Сотир Цацаров – Иван Гешев.

Министър-председателят така и не бе попитан от водещия нито дали това положение съответства на конституционно гарантираното разделение на властите, нито дали изборът на Цацаров за главен прокурор в края на 2012 г. е довел до тази роля на прокуратурата.

"Цацаров го познавах като съдия в Пловдив, един от най-добрите съдии, да не кажа най-добрият"

"Ние тогава, повече ни се искаше, Бойко Найденов да стане. Тъй като с Бойко Найденов като заместник главен прокурор бяхме работили много по-дълго. Г-н Цацаров го познавах като съдия в Пловдив, един от най-добрите съдии, да не кажа най-добрият. Така че изборът беше добър и аз мисля, че той направи успешен мандат", обясни Борисов в отговор на въпрос за записа, в който бившият градски прокурор Николай Кокинов коментира с него избора на Цацаров с думите: "Не ми се подсмихвай, ти си го избира..."

Премиерът обаче подмина факта, че с настоящия главен прокурор също го свързва дългогодишна съвместна работа. За това свидетелства обстоятелството, че Цацаров два пъти е награждаван с оръжие от МВР като съдия. Първият път през 2004 г., докато Борисов е главен секретар на министерството, а вторият – през 2011 г., когато Борисов вече е премиер.

Цацаров е сред вносителите на номинацията на Гешев, която бе подкрепена от цялата Прокурорска колегия на ВСС. Наскоро главният прокурор дори коментира пред медиите, че ще гласува два пъти за заместника си, ако се наложи. Тоест, ако Гешев бъде избран, но президентът Румен Радев не подпише указ за назначението му и така принуди съдебния съвет да прегласува кандидатурата му.

Помолен да коментира процедурата за избор на нов главен прокурор, чийто финал предстои на 24 октомври, Борисов призова "политическите партии трябва да оставят прокурорите да си изберат, който си преценят".

"Съдийската гилдия да си избира ръководството и прокурорската гилдия да си избира ръководството"

"Всички ние, когато Христо Иванов ми беше правосъден министър, за да е обективен изборът, направихме промени в закона – съдийската гилдия да си избира ръководството и прокурорската гилдия да си избира ръководството. За да няма пряко вмешателство на политически партии в този избор", добави премиерът, припомняйки конституционните промени, приети по време на втория мандат на ГЕРБ в края на 2015 г.

Действително ли тогавашните депутати обаче ограничиха политическото влияние във ВСС? Всъщност Христо Иванов подаде оставка като правосъден министър след приемането на въпросните конституционни промени, защото мнозинството бламира предложението му за преразпределение на квотите в новоразписаните тогава две колегии на ВСС.

Така нареченият "историческият компромис" между парламентарните сили в онзи момент предвиждаше независимостта на съдиите да бъде гарантирана чрез намаляването на политическата квота в тяхната колегия, а за прокурорската – лека доминация на парламентарната квота, за да се въведе минимален демократичен контрол върху главния прокурор. Този вариант обаче бе отхвърлен на второ четене и затова сега едва шестима от членовете на 14-членната Съдийска колегия са избрани пряко от съдиите. Колкото са и излъчените от парламента.

Точно шест гласа пък са необходими на Иван Гешев, за да бъде избран за наследник на Цацаров, след като номинацията му вече бе подкрепена от всички 11 членове на Прокурорската колегия. Причината е, че за да има легитимен избор, трябват минимум 17 гласа от 25-членния Пленум на ВСС.

"В България все повече може да се говори за върховенство на главния прокурор"

"Аз се обърнах към вас преди гласуването, че става дума за ценностен въпрос. Гласуването ясно показа по този въпрос какво е мнозинството. И символично, и политически отправихме послание за това, че независимостта на съда не е достатъчно ценена. С това гласуване стана важна голяма стъпка и символична към съмнението за това, че в България все повече може да се говори за върховенство на главния прокурор", обяви на 9 декември 2015 г. Христо Иванов от парламентарната трибуна, след което подаде оставка.

Борисов обаче не засегна тази тема във вторник. И макар да не изрази директно подкрепа за единствения кандидат за наследник на Цацаров, оцени положително досегашната работа на Иван Гешев.

"Сега прокурорите са си избрали този кандидат за главен прокурор"

"Сега прокурорите са си избрали този кандидат за главен прокурор. Я, представете си, ако ние като правителство, бяхме изпратили партиен кандидат да се конкурира с него. И сега имахме примерно Емил Радев като наш евродепутат кандидат за главен прокурор и вие ме питате сега – вашия ли главен прокурор искате да стане главен прокурор? Ми, ако стане", добави лаконично премиерът, дистанцирайки се от процедурата във ВСС.

Той обаче не коментира и обстоятелството, че подчинената му ДАНС излезе с официално становище в подкрепа на Гешев. Нито няколкото подобни позиции от различни звена на МВР, което също е част от изпълнителната власт. Подобни публични прояви на подкрепа от службите за сигурност към кандидат за главен прокурор в предишните процедури във ВСС не са ставали факт.

"Махай жалбата, бутай незаконното и си гледай работата"

Темата за влиянието на прокуратурата в политическия живот бе затворена с няколко въпроса за бъдещето на Пламен Георгиев като консул във Валенсия. От отговорите на Борисов стана ясно, че бившият шеф на КПКОНПИ е трябвало да оттегли жалбата си срещу решението барбекюто на терасата му да бъде съборено, за да не бъде отзован от Испания.

"Много работа е свършил за държавата, много врагове си е създал, докато е конфискувал имущество в полза на държавата, но не мога да търпя да ми се задава и този въпрос – за някаква тераса. Да, той така го купил апартамента... Купил не купил, влезе на хората в очите, махай жалбата, бутай незаконното и си гледай работата. Не може такава тема да ми стои на вниманието месеци наред."

Попитан дали Георгиев се справя достатъчно добре с чуждите езици, за да заема дипломатически пост, премиерът заяви: "Мисля, че английският му е перфектен. Аз не знам испански, за да му давам оценка. Може да помоля моя приятел Христо Стоичков да го изпита на испански и да видим как е."

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Facebook форум

XS
SM
MD
LG