Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой подлуди хората, че ще им вземат децата


Ромско семейство под юлския пек в Пловдив. Снимката е архивна.
Ромско семейство под юлския пек в Пловдив. Снимката е архивна.

Пасторите или партиите? Това са двете общности, които напоследък се обвиняват в разпространяването на лъжи, че държавата ще вземе децата на хората. Или поне премиерът Борисов във вторник сутринта посочи тези два източника.

Протестантската църква се ползва с авторитет в ромските махали, макар че по данни на НСИ от 2001 г., цитирани от неправителствената организация "Амалипе", по-малко от 10 % от българските роми изповядват протестантска религия. Представители на тази деноминация все още не са коментирали нарастващото въздействие на неверни слухове.

Паниката ескалира наравно с изненадата, че е толкова лесно да се повярва на една фалшива новина – все пак няколко училища в ромските махали на Асеновград, Сливен и Карнобат бяха опразнени, след като родителите решиха, че "държавата ще им вземе децата".

Без изненада

Има обаче един човек, който изобщо не е изненадан от това, което става. Това е Стела Костова, психолог и педагогически съветник в СОУ “Хаджи Мина Пашов” в Сливен - едно от местата, където в понеделник десетки родители можеха да бъдат видени да тичат панически към класните стаи, за да вземат децата си.

Костова разказва, че за нея случващото се е като "дежавю", защото се повтаря с невъобразима точност.

“На предните местни избори се получи същата паника, но тогава поводът беше, че се носеха слухове, че някакви рокери искали да взимат децата и че някаква червена кола минавала и обирала малчуганите от махалата. Явно има хора, които използват тези моменти, за да всеят паника и омраза”, коментира педагогът.

Протестите срещу Стратегията за детето продължават, въпреки че документът е оттеглен, а фалшивата новина, че държавата и неправителствените организации ще отнемат безконтролно деца, беше опровергана многократно. Пикът на паниката настъпи, когато притеснени родители започнаха да прибират децата си от училище в ромските махали в Асеновград, Сливен и Карнобат в началото на седмицата, провокирани от плъзнал слух, че всеки момент някой ще прибере децата им.

Премиерът Бойко Борисов заподозря, че зад зловредния слух стоят пастори и партийни представители, и каза, че ДАНС и прокуратурата вече са сезирани за случая.

„Когато дойдат избори, има цели щабове, които мислят каква мръсотия да направят. Понякога им се получава. Така беше Костинброд, така беше и с Истанбулската конвенция, козичките и африканската чума", каза Борисов пред бТВ.

В същото време министърът на образованието Красимир Вълчев разпореди през следващите дни да не се пишат отсъствия на учениците, прибрани от училище заради фалшивите новини. Несполучлив опит за всяване на паника със слухове за отнемане на деца е имало и в столичния квартал "Факултета" миналата седмица, каза министърът.

„Разговорите с родителите не ми дават основание да кажа кой е източникът на дезинформацията. Явно имаме роля на тролове и на пастори, но не мога да кажа дали са евангелистки или протестантски”.

Стела Костова споделя, че от понеделник не е спирала да обикаля ромските квартали с цел да успокои хората, че страховете им са въображаеми.

"Буквално тичаха"

“Вече съм провела десетки срещи с родителите. Живея в кв. “Никола Кочев” в Сливен. В училището, в което аз работя, дойдоха и си взеха децата по същия панически начин. Буквално тичаха. Говорим с хората, използват социалните мрежи, за да им обясним, че няма абсолютно нищо вярно, че им се втълпяват лъжи. Казвам им да не се поддават на манипулации, обясняваме им закона, мнението на Агенцията за закрила на детето, обясняваме им Стратегията и едва тогава разбират, че са били измамени”.

“С тази прословута стратегия и недоволството около нея нещата излязоха извън контрол”. Според нея лошото образование е маргинализирало още повече общността и така тя се е превърнала в бомба със закъснител, “а някой се възползва от това постоянно”.

“Нищо не се случи с десегрегацията”, отбелязва Костова и дава за пример училищата, в които учат само деца от ромски семейства.

“Това е пътят да се познаваме. В крайна сметка ромската общност много лесно се поддава на манипулации от страна на хора, които са недобронамерени които винаги използват някоя тънка струна, каквато са децата". Костова не може да посочи кой пуска слуховете, но по думите й е достатъчно един човек да реши да разпространи някоя фалшива новина и от уста на уста информацията бързо достига до всички в махалата.

“Има МВР и прокуратура, които трябва да вземат нещата в ръце и да видят откъде идват тези провокации. Не може така безнаказано някой да си говори каквото си иска и децата да бъдат спирани от училище. Ако утре нещо друго се случи, кой ще носи отговорност?”, пита психологът. Според нея подобна паника е резултат от нечия стратегия.

“Политиците имат вина, защото сами да създават подобни проблеми, а след това да се правят че ги разрешават. Това е много добра стратегия”.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG