Връзки за достъпност

Извънредни новини

Еврокомисията готви ново намаляване на СО2 емисиите до 55%


Франс Тимерманс
Франс Тимерманс

Европейската комисия (ЕК) ще предложи до февруари ново намаляване на въглеродните емисии. Това заяви предложеният за старши вицепрезидент и за еврокомисар по климата Франс Тимерманс по време на парламентарно изслушване за заемане на поста във вторник вечерта в Брюксел.

Според него изпълнението на новите цели за емисиите до 2030 г. ще наложи страните членки да въведат още мерки в много сектори от икономиката.

"Изправени сме пред екзистенциално предизвикателство и ще трябва да направим усилие, което наистина да трансформира начина ни на живот", заяви Тимерманс на изслушването си пред пет комисии на Европейския парламент, включително за екология, промишленост, транспорт и земеделие.

В момента ЕК извършва анализ на производството на въглеродни емисии в ЕС, преди да стане ясно дали ще бъде поискано намаляване с 50 или с 55% спрямо нивата от 1990 г.

Целите, приети от ЕС през 2018 г., предвиждат намаляване на въглеродните емисии с поне 40%, поне 32% енергия от възобновяеми източници и енергийна ефективност от поне 32.5%. Тези цели ще позволят на ЕС да намали СО2 емисиите до 2030 г. с 46 на сто, но това няма да е достатъчно.

Тимерманс съобщи, че Европейската комисия на Урсула фон дер Лайен ще предложи до 100 дни след встъпването си в длъжност на 1 ноември и законодателство, чрез което да задължи държавите членки до 2050 г. да направят европейската икономика въглеродно неутрална. Фиксиране на подобна цел беше блокирано през юни от Полша, Унгария, Чехия и Естония.

Според Франс Тимермас допълнителните мерки, които страните ще трябва да вземат, за да изпълнят новите климатични цели, могат да включват разширяване на секторите, които трябва да купуват емисии, например с авиацията и корабоплаването. Той не изключи възможността да се наложи и включването на автомобилния транспорт.

Европейската комисия предвижда да въведе и въглероден данък за вносители от трети страни, така че да защити европейските производители от по-евтин внос в нарушение на европейските екологични стандарти.

През първите 100 дни от мандата си Европейската комисия ще предложи и фонд, чрез който държави, които са силно зависими от замърсяващи източници на енергия като въглищата, да могат да финансират проекти за въвеждане на по-чиста енергия. Според Тимерманс те ще могат да бъдат свързани с подобряване на енергийната ефективност, чрез монтиране на слънчеви панели, производство на чисти автомобили и стимулиране на жп транспорта.

Той обаче призна, че средствата, които този фонд ще мобилизира, няма да са достатъчни, за да компенсират изцяло страните от Централна и Източна Европа, които са силно зависими от енергията чрез въглища. За тях ще бъде възможно да пренасочват средства от кохезионни и други еврофондове, както и да кандидатстват с проекти по публично-частно партньорство.

Тимерманс декларира пред евродепутатите, че планира да инициира програма за масово залесяване, която да възстанови европейските гори и да създаде паркове в европейските градове.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG