Връзки за достъпност

Извънредни новини

Арестувана в Техеран. Юлия Юзик, чието оръжие са думите


Юлия Юзик
Юлия Юзик

Името ѝ върви заедно с най-прочутата ѝ книга "Невестите на Аллах", преведена на няколко езика. Посветена е на жените, извършващи самоубийствени атентати в Русия.

Но в Кремъл е запомнена може би с друго - с книгата си "Дневник от Беслан", където предисловието е на Светлана Алексиевич, а съдържанието - обвинение към руските власти заради цялостната им политика в Кавказ. Това е позиция, която Кремъл често определя като подпомагане на тероризма.

Човек би очаквал, че журналистката Юлия Юзик може да има проблем с руските власти, но животът се оказа по-изобретателен: в началото на октомври тя беше арестувана в Техеран. В едноминутен разговор с близките си е казала, че е арестувана за шпионаж в полза на Израел. Тази информация беше опровергана впоследствие. Според властите в Иран тя е имала "визови проблеми". Къде е истината, засега не е ясно.

В сряда международната организация "Репортери без граници" призова Иран да освободи Юлия Юзик. В апела се казва, че визовите въпроси не може да се смятат за достатъчно основание за ограничаването на свободата на журналистката.

Юлия Юзик е родена през 1981 г в Ростовския район на Русия. От 2001 г. живее в Москва. В родината си е определяна като опозиционна журналистка. Работила е за вестниците "Комсомолска правда", руския Newsweek, Foreign Policy, където е писала предимно по теми, свързани с Чечня и с тероризма. Част от репортажите ѝ са от Техеран отпреди две години. Сегашното ѝ пътуване до Иран е било частно, твърди дъщеря ѝ, която в последните дни публикува коментари от профила на Юзик във Фейсбук.

През 2016 г. Юзик се кандидатира като независим депутат от Дагестан. Оттогава датира и филмът, правен за нея и достъпен в Ютюб - за модерната млада жена, която отива в уж непристъпния Дагестан и най-естествено разговаря с жените-мюсюлманки. "Имам четири деца", казва тя на жените. Намират общ език.

Анонимен източник на Радио Свобода, който е близък на журналистката, посочва, че преди две години, когато Юзик пак е била в Техеран, представителите на иранските служби са я предупредили да не се връща повече в страната. Тя обаче не се подчинява.

Паспортът на Юлия Юзик е бил отнет от иранските власти още след кацането ѝ на летището в Техеран в началото на октомври. Малко по-късно вратата на хотелската ѝ стая е била разбита от силите на реда, а тя самата - арестувана. В изявление на иранското външно министерство от 4 октомври се казва, че тя е задържана, за да "даде редица обяснения".

Адвокатът на журналистката Хасан Агахани заяви, че той не е бил допуснат до нея, но в понеделник е успял да говори със следователя. Било му е казано, че срещата му с Юлия Юзик ще бъде възможна едва след като приключат разпитите ѝ.

Междувременно Москва поиска обяснения от посолството на Иран в Русия. Последва и изявление на прессекретаря на президента Путин Дмитрий Песков. Журналистите обаче се мобилизират сами, ангажирайки вниманието на международните институции в защита на Юзик.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG