Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция започна военна офанзива в Северна Сирия


Турски военни се движат към границата със Сирия на 8 октомври
Турски военни се движат към границата със Сирия на 8 октомври

Турската армия започна военна офанзива в Северна Сирия, съобщи Би Би Си. Това се случи два дни, след като САЩ обявиха, че се изтеглят от Сирия и оставят инициативата в региона на Анкара.

"Операция извор на мира" е планирана отдавна и целта ѝ е да се създаде "буферна зона" по южната си граница, в която да няма кюрдски бойци. Предвижда се там да бъдат настанени част от намиращите се в страната 3.5 млн. сирийски бежанци.

Очаква се офанзивата да изправи турската армия срещу кюрдските бойци, които контролират граничния район. Те бяха основни съюзници на САЩ в рамките на коалицията срещу терористичната организация "Ислямска държава".

Изтеглянето на американските военни части от региона предизвика остри критики. Водените от кюрдите Сирийски демократични сили възприеха решението като удар в гърба от доскорошния си съюзник. Очаква се Турция да използва създалата се ситуация, за да прогони от региона кюрдите, които живеят на територията на Турция, Сирия, Ирак и Иран и имат претенции за автономия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отговори на критиките като заплаши, че ако Турция си позволи да "прекрачи границите", "ще унищожи и заличи икономиката" на страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG