Връзки за достъпност

Извънредни новини

Олга Токарчук и Петер Хандке получиха Нобелови награди за литература


Nobel prize winner for literature 2019 Peter Haudke and Olga Tokarczuk
Nobel prize winner for literature 2019 Peter Haudke and Olga Tokarczuk

Полската писателка Олга Токарчук и австрийският белетрист Петер Хандке бяха удостоени с Нобелови награди за литература от Шведската академия.

Токарчук е носител на приза за 2018 г., когато награда не бе присъдена поради скандал, свързан с конфликт на интереси и изтичане на информация от членове на журито. Тя е отличена за „наративното си въображение, което с енциклопедична страст представлява пресичането на границите от живота“. Автор на романи, разкази, есета и поеми и обществен активист, Токарчук е многократно превеждана на български, включително най-известния й роман „Бегуни“ (Flights), както и първият „Правек и други времена“, който й носи световна слава. Олга Токарчук е носител на британската литературна награда „Ман Букър“ и на две полски литературни награди на публиката „Нике“.

На български език са издадени „Бегуни“, „Якубови книги“, „Последни истории“, „Музика от много барабани“, „Дом дневен, дом нощен“.

Олга Токарчук е петият полски лауреат на литературна Нобелова награда след Хенрик Сенкевич (1905 г.), Владислав Реймонд (1924), Чеслав Милош (1980) и Вислава Шимборска (1996).

76- годишният австрийски писател и драматург Хандке е нобеловият лауреат за тази година. Той е предпочетен от Академията заради „въздействащата си работа, която с езикова изобретателност е изследвала периферията и спецификата на човешкия опит“.

Хандке е смятан за едно от най-ярките австрийски пера.Известност му носи още дебютният му роман „Стършелите“. Повестта „Левачката“ е единствената му творба, преведена на български през 1976 г.

Би Би Си пише, че австриецът е спорна фигура заради подкрепата си за сърбите във войните при разпада на Югославия и речта си при погребението на Слободан Милошевич, обвинен за геноцид и други военни престъпления.

През 2014 г. Хандке призовава за отпадането на Нобеловата награда за литература, тъй като тя създава фалшиво самочувствие на лауреатите, заедно "с еднократно внимание и шест страници във вестника".

Петер Хандке носи втори литературен Нобел за Австрия, след отличието през 2004 г. за Елфриде Йелинек.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG