Връзки за достъпност

Извънредни новини

Олга Токарчук и Петер Хандке получиха Нобелови награди за литература


Nobel prize winner for literature 2019 Peter Haudke and Olga Tokarczuk

Полската писателка Олга Токарчук и австрийският белетрист Петер Хандке бяха удостоени с Нобелови награди за литература от Шведската академия.

Токарчук е носител на приза за 2018 г., когато награда не бе присъдена поради скандал, свързан с конфликт на интереси и изтичане на информация от членове на журито. Тя е отличена за „наративното си въображение, което с енциклопедична страст представлява пресичането на границите от живота“. Автор на романи, разкази, есета и поеми и обществен активист, Токарчук е многократно превеждана на български, включително най-известния й роман „Бегуни“ (Flights), както и първият „Правек и други времена“, който й носи световна слава. Олга Токарчук е носител на британската литературна награда „Ман Букър“ и на две полски литературни награди на публиката „Нике“.

На български език са издадени „Бегуни“, „Якубови книги“, „Последни истории“, „Музика от много барабани“, „Дом дневен, дом нощен“.

Олга Токарчук е петият полски лауреат на литературна Нобелова награда след Хенрик Сенкевич (1905 г.), Владислав Реймонд (1924), Чеслав Милош (1980) и Вислава Шимборска (1996).

76- годишният австрийски писател и драматург Хандке е нобеловият лауреат за тази година. Той е предпочетен от Академията заради „въздействащата си работа, която с езикова изобретателност е изследвала периферията и спецификата на човешкия опит“.

Хандке е смятан за едно от най-ярките австрийски пера.Известност му носи още дебютният му роман „Стършелите“. Повестта „Левачката“ е единствената му творба, преведена на български през 1976 г.

Би Би Си пише, че австриецът е спорна фигура заради подкрепата си за сърбите във войните при разпада на Югославия и речта си при погребението на Слободан Милошевич, обвинен за геноцид и други военни престъпления.

През 2014 г. Хандке призовава за отпадането на Нобеловата награда за литература, тъй като тя създава фалшиво самочувствие на лауреатите, заедно "с еднократно внимание и шест страници във вестника".

Петер Хандке носи втори литературен Нобел за Австрия, след отличието през 2004 г. за Елфриде Йелинек.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Facebook форум

Най-ново видео

"Никой не помни толкова безснежен сезон"
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:01 0:00
XS
SM
MD
LG