Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румънското правителство падна при вот на недоверие


Премиерът Виорика Дънчила говори пред парламента по време на дебатите за вота на недоверие

Румънското социалдемократическо правителство на Виорика Дънчила падна при вот на недоверие в парламента в четвъртък.

Вотът беше поискан от опозицията за подкопаването на върховенството на закона и на авторитета на държавните институции с партийни назначения на неспособни и корумпирани кадри.

Правителството загуби парламентарното си мнозинство през август, след като по-малкият партньор в управляващата коалиция - Алиансът на либералите и демократите на Румъния, напусна коалицията заради политически различия.

Националната либерална партия, най-голямата опозиционна група, внесе предложението за вот във вторник, когато лидерите ѝ заявиха, че са осигурили подкрепата на 237 депутати в двете камари, с четирима повече от необходимото мнозинството.

Свалянето на правителството идва в навечерието на президентските избори през ноември, в които президентът Клаус Йоханис, който подкрепи вота, се кандидатира повторно.

Очаква се президентът да назначи временно правителство, което да управлява до провеждането на парламентарни избори в края на 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Обяснено. Какво ще направят основните партии за еврото
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
XS
SM
MD
LG