Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата ще анализира данните за телефонните разговори на Светослав Костов


Прокуратурата е получила съдебно разрешение за достъп до трафичните данни за обажданията от и до телефона на генералния директор на БНР Светослав Костов. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушване във временната парламентарна комисия, проучваща близо 5-часовото прекъсване на излъчването на програма "Хоризонт" на 13 септември.

От думите му стана ясно, че разследващите ще анализират въпросните данни и по отношение на проверката, образувана по сигнала на СЕМ за евентуално упражнен натиск върху Костов да свали от ефир дългогодишния водещ и съдебен репортер в радиото Силвия Великова. Както е известно, излъчването на "Хоризонт" бе прекъснато в цялата страна ден, след като самата Великова обяви, че е свалена от ефир, а ресорът ѝ – отнет заради критичното ѝ отношение към единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

Версията на Великова бе подкрепена публично от пенсионирания в деня на свалянето ѝ от ефир бивш директор на "Хоризонт" Ивайло Савов, както и от зам. главния редактор на програмата в оставка Даниела Късовска. Според разказите им върху Костов е упражнен външен натиск от няколко души, чийто имена обаче той не е разкрил пред журналистите.

Цацаров обясни, че вече е иззет бившия служебен телефон на Савов, тъй като според обясненията му част от кореспонденцията му с генералния директор, от която става ясно, че той е настоявал за свалянето на Великова от ефир, е била проведена във Вайбър. Не стана ясно дали прокуратурата ще може да възстанови съобщенията, ако те са изтрити.

Главният прокурор обаче уточни, че според него водещият въпросната проверка в Софийската районна прокуратура ще образува досъдебно производство, тъй като има достатъчно данни за престъпление – принуда. Самият Светослав Костов отрича твърденията на колегите си.

По отношение на спирането на излъчването на "Хоризонт" Софийската градска прокуратура вече обяви, че води разследване, по което основен заподзрян е на техническият директор на радиото инж. Пламен Костов. Цацаров уточни, че по този казус също има две основни версии, тъй като Пламен Костов вече твърди, че излъчването е спряно по изричното разпореждане на генералния директор на БНР.

Първончално огласената версия на разследващите бе, че той не е бил наясно с действията на техническия директор. Затова разследващите ще анализират данните за телефонните разговори между двамата. Освен това предстои провеждане и на очна ставка между генералния и техническия директор на БНР заради коренно противоположните им обяснения.

"Очаквам нещо, което според мен и всички вие очаквате – да бъдат взети съответни мерки от органите, които отговарят за това, затова защото институция като национално радио или национална телевизия, която има съответен статут по закон, да не се окаже, че може да спре излъчване на базата на един мейл и да възстанови излъчване на базата на един мейл. Това като факт, като случило се, бе необяснимо и е необяснимо за мен и за моите колеги, тоест ние сме свикнали да търсим документ, заповед, разпореждане, искане или нещо такова. А що се отнася до това дали очаквам да има лице, което да бъде привлечено като наказателна отговорност, според мен това трябва да се случи", коментира лаконично Цацаров в парламента.

Преди ден СЕМ откри процедура по предсрочното отстраняване на Светослав Костов като той разполага с 5-дневен срок да представи възражения. След това предстои медийният регулатор да гласува отстраняването му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG