Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди бежанци напускат домовете си в Северна Сирия


Жени напускат в дома си в турския пограничен град Акакале, ударен от ракета, изстреляна от Сирия
Жени напускат в дома си в турския пограничен град Акакале, ударен от ракета, изстреляна от Сирия

Хиляди хора напускат домовете си, а няколко десетки са убити през първия ден от турската военна операция в Северна Сирия.

Турското министерство на отбраната, цитирано от телевизия Си Ен Ен Тюрк съобщи за 277 убити терористи.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп изяви желание в четвъртък да посредничи за постигане на споразумение между Турция и кюрдите. Обратът в позицията му идва, след като в неделя той нареди оттеглянето на американските военни, които помагаха на сирийските части в региона.Това позволи на турските сили да ги ударят.

"Имаме три възможности: да изпратим хиляди военни и да спечелим военна победа, да ударим силно Турция финансово и със санкции, или да посредничим между Турция и кюрдите“, написа Тръмп в Туитър.

По-късно той даде да се разбере, че предпочита третата възможност и допусна, че САЩ могат да наложат и санкции и „други финансови неща“ срещу Турция.

29 конгресмени съпартийци на президента съобщиха, че подготвят закон за налагане на санкции на Анкара. Председателката на групата на републиканците в Конгреса Лиз Чейни заяви, че "президентът Ердоган и неговият режим трябва да усетят сериозни последици заради безмилостната атака срещу нашите кюрдски съюзници в северна Сирия“.

Сенатор Линдзи Греам, който също подкрепя въвеждането на санкциите, заяви в сряда, че президентът е взел решението си за оттеглянето на американските военни „изляло против съветите, които всички са му давали“. Греъм, който е сред старшите членове на Републиканската партия в Сената, е основен поддръжник на политиките на президента.

Европейският съюз също ще обсъди налагането на санкции на Турция на срещата на лидерите идния четвъртък в Брюксел. ЕС осъди военната операция и призова за незабавното ѝ спиране.

Международната реакция беше бърза, но Съветът за сигурност на ООН не можа да постигне съгласие във връзка с настъплението на Турция в Сирия в четвъртък.

Европейските държави поискаха спиране на военните действия, а Русия призова за сдържаност и пряк диалог между двете страни, предаде Асошиейтед прес. Заседанието беше свикано по инициатива на европейските членки на Съвета за сигурност като целта беше да бъде изготвена декларация за военната операция на Турция, предприета след внезапното решение на американския президент Доналд Тръмп да изтегли войските на САЩ от Североизточна Сирия.

Турция започна военна офанзива срещу подкрепяните от САЩ кюрдски части в Северна Сирия на 9 октомври, като въздушната и артилерийска подготовка беше последвана от сухопътна операция. Турският президент обяви, че целта на военната операция е да създаде „зона за сигурност“ и да удари по определени кюрдски бойци и екстремисти от „Ислямска държава“ в Северна Сирия.

Турция отдавна се заканва да атакува кюрдите, подкрепяни от САЩ, които смята за терористи. „Народните отряди за самоотбрана“ са съюзник на САЩ в Сирия в борбата срещу джихадистите от „Ислямска държава“.

Сирийският конфликт започна през март 2011 г., след като правителството разпръсна със сила граждански протести. От тогава са убити повече от 400 000 души, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си.

Русия и Иран подкрепят правителството на сирийския президент Башар ал Асад, докато САЩ и Турция поддържат различни бунтовнически групи. „Ислямска държава“, която също се включи в бойните действия, срещна съпротива от всички противостоящи си страни в конфликта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG