Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 100 000 души са напуснали домовете си в Сирия. Турция засилва офанзивата си


Над 100 000 души са напуснали домовете си заради турската офанзива в Сирия през изминалата седмица. Данните за това са на ООН, цитирана от ДПА и БТА. Масово изселване се наблюдава в провинциите Хасака и Ракка, съобщава организацията. Според правозащитни групи, цитирани от Би Би Си засегнатите са над 450 000 души.

По данни на “Лекари без граници”, цитирани от Ройтерс, единствената държавна болница в Североизточна Сирия е принудена да спре работа, след като по-голямата част от персонала ѝ се евакуира заради бомбардировките през последните 24 часа. Става дума за болницата в град Тел Абияд.

Междувременно турската военна авиация и артилерия в събота продължават нанасят удари срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия. Според съобщение на Ройтерс турските сили засилват офанзивата си.

74 сирийски кюрдски бойци са убити от началото на турското настъпление в района на Тал Абияд, в североизточна Сирия, предаде Ройтерс, като цитира Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Неговият директор Рами Абдулрахман каза, че от началото на настъплението в сряда са убити и 49 бойци от сирийските бунтовнически групи, подкрепяни от Турция.

Загиналите цивилни станаха 20 след смъртта на двама души в град Камишли. Повечето цивилни жертви са в граничния град Тал Абияд, добавя Ройтерс.

В нощта на петък срещу събота пък стана ясно, че американски военни са попаднали под обстрел на турската артилерия. Инцидентът е станал около 21 часа местно време в петък. Пред Ал Джазира американско официално лице потвърждава за случилото се. Няма пострадали. САЩ са уведомили Анкара за присъствието на техни части в района.

“Турция насочи значителни сили в Сирия. В неделя вечерта стана ясно, че Ердоган възнамерява да вкара войска. Там ние имахме най-малко 60 души. Те не можеха да останат на място и да си гарантират сигурността. Президентът Тръмп взе решение да ги прехвърли на 20-30 км от това място", зави американският държавен секретар Майк Помпео.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разрешил на финансовото министерство да наложи санкции на Турция, съобщи финансовият министър Стив Мнучин.

"Санкциите може да са много сериозни и се надявам, че няма да ни се наложи да ги използваме. Но можем да спрем турската икономика, ако трябва", заяви Мнучин, цитиран от Би Би Си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG