Връзки за достъпност

Извънредни новини

Орбан загуби Будапеща, Сегед и други градове


Виктор Орбан
Виктор Орбан

За първи път от 10 г. унгарската столица Будапеща ще се управлява от представител на опозицията. Новият кмет на Будапеща е Гергей Карачон. Той победи на местните избори в неделя кандидата на управляващата партия Фидес Ищван Тарлош, който се кандидатира за трети мандат.

При преброени 62 процента от бюлетините Карачон печели 50 процента от гласовете, а Тарлош е втори с 44,93%.

Това е най-голямата изборна загуба за партията на Виктор Орбан от десетилетие насам. Тарлош вече призна поражението, поздравявайки 44-годишния зелен политик Карачон.

Говорейки пред симпатизанти, след огласяването на първите резултати, новият кмет заяви, че сега Будапеща ще бъде зелен и свободен град, който ще се завърне в Европа.

Опозицията печели местните избори и в други големи градове като Миклош, Сегед и Егер.

Премиерът и председател на Фидес Виктор Орбан нарече изборите трудни, но подчерта, че въпреки това кметове на управляващата партия ще има в много провинциални населени места. У Фидес остава управлението на Дебрецен, Гьор и Кешкемет.

Победата на опозицията в столицата и в други населени места, стана възможна след като партии от либералите, зебените, социалисти и консерватори, се съгласиха да издигнат общи кандидати за кметове, в опит да сразят кандидатите на Фидес, пише "Политико".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG