Връзки за достъпност

Извънредни новини

Войските на Асад поемат защитата на кюрдите от турските части


Кюрдските части се оттеглят от позициите си в граничния град Тел Абяд на границата с Турция
Кюрдските части се оттеглят от позициите си в граничния град Тел Абяд на границата с Турция

Сирийската армия ще помогне на кюрдските части да отблъснат настъплението на турскките военни и да си върнат загубените населени места в Северна Сирия.

Части на Дамаск вече за поели към северните региони на страната, за да заемат позиции близо до границата, съобщава Агенция Франс прес.

Съобщението за постигането на споразумение между режима на Башар Асад и кюрдите, огласено в неделя, идва на фона на изтеглянето на почти цялия състав на сухопътните сили на САЩ в Сирия.

Министърът на отбраната Марк Еспер заяви, че оттеглянето на 1000-та американски войски е взето, след като е установено, че мащабът на турската военна акция е много по-голям, отколкото се е очаквало.

Анкара започна военно настъпление в Северна Сирия в сряда с въздушни удари, артилерийски обстрел и сухопътни сили. Десетки цивилни граждани и кюрдски бойци са убити, над 10 000 души са напуснали домовете си.

Кюрдските отряди обясниха, че споразумението с Дамаск е принудителна стъпка, тъй като те не са добре въоръжени, за да отблъснат турското настъпление.

"За да отговорим на турската агресия и да й сложим край, беше постигнато споразумение със сирийското правителство ... за да може сирийската армия да се разположи по сирийско-турската граница за подпомагане на Сирийските демократични сили", обяви кюрдската администрация в изявление.

В статия, публикувана в списание „Външна политика“, шефът на сирийските бойци Мазлум Абди написа: „Ако трябва да избираме между компромиса и геноцида на нашия народ, със сигурност ще изберем живота на нашия народ“.

Кюрдските власти и международни организации предупредиха за голяма хуманитарна криза, която вече принуди десетки хиляди да напуснат домовете си.

Военните действия могат да разрушат и постигнатото в борбата срещу „Ислямска държава“, като пленените джихадисти избягат от лагерите, в които са държани.

Кюрдските отряди бяха основен съюзник на международните сили в Сирия в унищожаването на формированията на терористичната организация. Техни представители заявиха, че се чувстват предадени от САЩ, след като миналата неделя президентът Доналд Тръмп обяви изтеглянето на американските войници от Северна Сирия след телефонен разговор с турския президент Реджеп Таип Ердоган.

Днес министрите на външните работи на ЕС обсъждат ситуацията, включително евентуални санкции, като Германия и Франция вече обявиха, че прекратяват износа на оръжие за Анкара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG