Връзки за достъпност

Извънредни новини

Около 40% от пътищата в България са рискови, сочи доклад


Двадесет души изгубиха живота си при катастрофата на туристически автобус край Своге през 2018 г. Лошокачествен път е сред причините за инцидента
Двадесет души изгубиха живота си при катастрофата на туристически автобус край Своге през 2018 г. Лошокачествен път е сред причините за инцидента

Около 40% от българските пътища представляват риск за движението, се казва в доклад на Агенцията за пътна безопасност, цитиран от в. "Сега". Документът е изготвен от създадената неотдавна Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и е публикуван в поддържания от правителството Портал за обществени обсъждания.

Според данните 66% от хоризонталната маркировка, 56% от отводнителните канавки и 52% от банкетите са в лошо състояние.

Настилката е лоша в една четвърт от случаите, като тя е в незадоволително състояние в други 13,3% от пътищата. Една пета от пътищата са със задоволителна настилка, една трета - с добра и само 12% с отличен асфалт.

Докладът показва, че магистралите съставляват само 3,7% от пътната инфраструктура, което е много по-малко от останалите европейски страни. Основната част от българските пътища са третокласните – 61 на сто.

Над 20% от републиканската пътна мрежа попада в границите на населени места. Авторите на доклада твърдят, че това увеличава значително риска от пътнотранспортен травматизъм. Според тях статистиката за пътнотранспортните произшествия, загиналите и ранените задължително насочва към "необходимостта от подобряване на пътната инфраструктура.".

По-голямата част от пътната мрежа в България е изградена преди повече от 20 години, се казва в документа.

С 87 загинали на 1 милион жителите България е на едно от първите места по жертви на пътя в ЕС. Докладът на Агенцията за пътна безопасност посочва шофьорски грешки като основна причина за регистрираните през 2018 г. 6684 пътно-транспортни произшествия.

Водачите са и най-честите жертви на катастрофите – 315, от общо 611 загинали. Пътниците в автомобилите, намерили смъртта си на пътя през 2018 г. са 172, а пешеходците – 123-ма. Ранените са 8466.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG