Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лидерите на каталунските сепаратисти бяха осъдени на затвор


Хора излязоха по улиците на Барселона, носейки портретите на осъдените сепаратистки лидери и знамето на Каталуния, след произнасянето на присъдите
Хора излязоха по улиците на Барселона, носейки портретите на осъдените сепаратистки лидери и знамето на Каталуния, след произнасянето на присъдите

Испанският върховен съд осъди в понеделник лидерите на опита за отделяне на Каталуния през 2017 г. на различни срокове затвор. Девет от водачите ще лежат между 9 и 13 години в затвора, решиха магистратите. Трима други получиха само присъди за неподчинение, без да бъдат лишавани от свобода.

Всички подсъдими бяха обвинени в най-тежкото престъпление – заговор срещу властта.

Присъдите

Присъдите са по-ниски от поисканите от поисканите от прокуратурата, която настояваше за до 25 години затвор за бившия каталунски вицепрезидент Ориол Жункерас, пише "Франс 24".

Жункерас, който е най-високопоставеният каталунски водач, който се яви пред съда - получи най-дългата присъда от 13 г. затвор, като са потвърдени обвиненията му за злоупотреба с обществени средства. Той има и забрана за участие в политическия живот за срок от 13 г.

Петима от неговите министри в каталунското правителство получиха присъди от 10 до 12 г. затвор. Трима от подсъдимите бяха осъдени и за злоупотреба със средства.

Опитът за отделяне на най-богатия регион на Испания през 2017 г. привлече световното внимание и предизвика най-тежката политическа криза в стрната, която засегна и финансовите пазари.

Основният въпрос остава как ще реагират сепаратистите на присъдите и дали ще бъде спазено обещанието им за мирни протести.

Преди обявяване на присъдите правителството и сепаратистите публикуваха позиции в социалните мрежи. Като сепаратистите обявиха, че не са виновни и че процесът е политически, а правителството – че магистратите следват стриктно закона.

Пучдемон: Бих приел само оправдателна присъда

"Единствената присъда, която бих приел е оправдателната“, заяви бивишят каталунски президент Карлос Пучдемон, който се намира в изгнание в Белгия.

Пучдемон, заедно с четирима свои министри напусна страната, след като декларацията за независимостта на Каталуния, беше обявена за незаконна от Мадрид. Той поиска политическо убежище в Белгия, която отказва да го върне на испанските власти. Останалите сепаратисти бяха арестувани в пика на протестите, след като испанските власти забраниха референдума за независимост и отхвърлиха последвалата го на 27 октомври 2017 г. декларация на регионалния парламент, с която се прогласява независимостта й от Испания.

Правителството очаква протести

Служебният премиер на Испания Педро Санчес разпространи в понеделник видеообращение, в което описва страната си като „една от най-свободните и сигурните“ държави в света.

Правителството се подготвя за протести след излизането на решението на съда. Властите заявиха, че са готови да поемат пряко управлението на Каталония, както направиха закратко през 2017 г., ако лидерите на сепаратисткото движение нарушат закона.

За 10 ноември в Испания са насрочени избори, четвърти по ред за последните 4 години. Според социологическо проучване, публикувано през юли, 48,3% от каталунците са за отделяне от Испания, а 44% за оставане в границите на кралството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG