Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трима изследователи на бедността взеха Нобеловата награда по икономика


Абхиджит Банерджи, Естер Дюфло и Майкъл Кремар са отличени за работата си в областта на икономиката на развитието
Абхиджит Банерджи, Естер Дюфло и Майкъл Кремар са отличени за работата си в областта на икономиката на развитието

Трима икономисти, работещи в изучаването на възможността за намаляване на бедността, бяха отличени с Нобелова награда за икономика за 2019 г.

Абхиджит Банерджи, Естер Дюфло и Майкъл Кремар са отличени за работата си в областта на икономиката на развитието.

Индиецът Банерджи и французойката Естер Дуфло, които са съпрузи, работят в Масачузетския технологичен университет (MIT) в САЩ, а американецът Майкъл Креймер преподава икономика в Харвард.

Журито е решило да награди изследователите заради техните опити да "разбият" големите проблеми за бедността на малки въпроси, които подлежат на емпирични изследвания.

В коментар за британския вестник "Гардиън“ Дуфло казва, че за разлика от политиците, които често обобщават бедните като неинициативни, мързеливи или напълно отчаяни хора, техният подход е да разделят проблемите, които така подлежат на решаване един по един.

Дуфло е втората жена, която печели приза за икономика и е най-младият лауреат в категорията (46 г.).

Това е втората награда за икономика, която се присъжда за изследване на проблемите на световната бедност след отличието за Ангъс Дийтън през 2015 г.

Нобеловата награда за икономика е добавена към петте категории, създадени по волята на индустриалния инвеститор и изобретател на динамита Алфред Нобел. Тя се определя от Шведската централна банка (Riksbank)от 1969 г. насам.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG