Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да се сложи край на този произвол". Лозан Панов призова ВКС за бързо произнасяне по случая "Полфрийман"


Лозан Панов
Лозан Панов

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов призова съдебния състав, който ще разглежда искането за възобновяване на производството, по което австралиецът Джок Полфрийман беше предсрочно освободен от затвора, да се произнесе в максимално кратки срокове.

Преди седмица ВКС даде ход на делото, образувано по искането на главния прокурор Сотир Цацаров производството по предсрочното освобождаване на Полфрийман да бъде възобновено и той да бъде върнат в затвора.

"Елементарен казус"

"Във връзка със спекулациите, че австралийският гражданин е лишен от право на свободно придвижване заради предстоящото решение на Върховния касационен съд (ВКС), призовавам съдебния състав с председател и докладчик Жанина Начева и неговите членове Бисер Троянов и Надежда Трифонова максимално да съкратят срока си за произнасяне по този елементарен от правна гледна точка казус, за да се сложи край на това беззаконие и произвол – тежък удар върху имиджа на страната ни", се казва в публично разпространена позиция на Панов.

Главният прокурор твърди, че "публично известните" контакти на двама от съдиите, освободили австралиеца, с Българския хелзинкски комитет (БХК) поставят под съмнение тяхната безпристрастност. Причината е, че сред доказателствата, че Полфрийман се е поправил в затвора, е положително становище на ръководителя на БХК Красимир Кънев.

Предстои ВКС да се произнесе по искането на главния прокурор, а докато това стане МВР държи принудително Полфрийман в лагера за бежанци в Бусманци. Това се случва, въпреки че решението на Софийския апелативен съд (САС) за предсрочното му освобождаване е влязло в сила, издаден му е пасаван и Австралия иска да го прибере.

Ситуацията е на път да предизвика международен скандал заради съмненията на международни правозащитни организации и родината на Полфрийман, че в момента България незаконно ограничава свободата му. Те се подкрепят и от оповестеното на 9 октомври становище на тримата съдии, освободили предсрочно австралиеца, че актът им "е влязъл в сила и подлежи на незабавно изпълнение".

"Гражданите, които биха се лишили от правата си"

България прекрачи границата, отвъд която законността и правото стават жертва на конюнктурния произвол и политическата целесъобразност, се казва още в обръщението на Панов.

"Умело манипулирани от обслужващи задкулисни интереси медии, българските граждани изглежда, че с готовност биха се лишили от правата и свободите си в името на отмъщението за "пролятата българска кръв", се казва още в становището на административния ръководител на ВКС.

И допълва: "През последните седмици една човешка трагедия послужи на цинични играчи умело да стимулират крайни обществени настроения срещу съдии, провокирайки улицата и политиците да решават дела. Дано на привържениците на "площадното правосъдие" не им се наложи някой ден да изпитат на гърба си прилагането на закона от определен по нечие усмотрение "законен съдебен състав".

В обръщеноието си Панов обяснява и защо взема публично отношение по случая. "Считам също така, че председателят на върховната съдебна инстанция не бива да мълчи и когато изпълнението на съдебен акт се е превърнало в политически въпрос par excellence", казва той. И призовава вътрешния министър незабавно да изпълни определението на Софийския апелативен съд, тъй като "грубо нарушава правото на австралийски гражданин свободно да се придвижва".

"Система, вербувала човешки и материални ресурси"

Панов припомня свое старо изказване, че "сме изправени пред система, която е вербувала големи човешки и материални ресурси в изграждането на добре действаща машина, която умело си служи със службите, медиите, икономиката, политиката и най-вече съдебната система".

"Действията ú не се огласяват, а се държат в тайна. Грешките ú не се изваждат на показ, а се премълчават и укриват; противниците ú се преследват докрай, а тайните ú – те са много грижливо пазени и не могат да бъдат разкривани. Призовах колегите си да се изправим лице в лице, без страх, срещу тази машина. Днес с огромна болка повтарям тази молба", пише той.

И завършва: "И въпреки всичко място за отчаяние няма, защото съдът е стражът на демокрацията, а отчаяният демократ е един оксиморон. Отстоявайте законността, колеги, защото смисълът на земния ни престой е много повече от това да удовлетвориш първичните си желания. Не се огъвайте пред силните на деня, защото опазването на индивидуалните права за нас не е въпрос на избор, а професионален дълг".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG