Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борислав Михайлов подаде оставка, а ГДБОП влезе в офисите на БФС


Борислав Михайлов
Борислав Михайлов

Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов все пак подаде оставка и тя ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет на заседанието му в петък, става ясно от официално съобщение на организацията.

Междувременно десетки служители на ГДБОП нахлуха в базата на националите в Бояна, където се намират и офисите на БФС. Засега от МВР не съобщават подробности.

Това стана няколко часа, след като правителството поиска Михайлов да се оттегли от поста заради слабите резултати на националния отбор по футбол и расистките прояви на фенове по време на мача с Англия, завършил 0:6 в понеделник вечерта.

"След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво, г-н Михайлов изразява категоричната си готовност да продължава да помага за развитието на българския футбол по всякакъв начин", съобщиха от БФС, опровергавайки думите на медийния директор на съюза Христо Запрянов пред БНР, че Михайлов няма да се оттегли от поста.

"Разбира се, че няма да подаде оставка, тъй като по законите на Европейската футболна федерация, на която Българският футболен съюз е член, държавата няма право да се меси във футбола", гласеше първоначалната позиция на БФС, която очевидно е претърпяла обрат.

В понеделник вечер националният отбор по футбол загуби с 0:6 предпоследния си квалификационен мач за Евро 2020 от Англия, а срещата на два пъти бе прекъсвана заради расистки скандирания от публиката. Случаят се превърна във водеща тема в английските медии.

"След вчерашната позорна загуба на българския национален отбор и предвид лошите резултати на футбола ни, разпоредих на министър Красен Кралев държавата да прекрати всякакви отношения с БФС, включително и финансови, до оттеглянето на Борислав Михайлов от поста", написа премиера Бойко Борисов във Фейсбук.

На пресконференция във вторник сутрин спортният министър Красен Кралев заяви, че "след вчерашните инциденти премиерът разпореди от днес нататък преустановяваме всяко отношение с футболния съюз, включително и финансово, до подаване на оставка на Борислав Михайлов като председател на БФС".

Според правилника на УЕФА намесата на държавните органи в управлението на футбола е забранено и може да доведе до изваждане на националната асоциация от членството ѝ в международната организация.

По думите на министър Кралев действията на правителството не представляват нарушение на правилата, тъй като няма директно вмешателство в работата на футболния съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG