Връзки за достъпност

Извънредни новини

Боян Слат, който е решен да изчисти океаните от пластмаса


Боян Слат
Боян Слат

В началото на октомври разработена от холандски учени платформа започна да събира пластмасови боклуци в Тихия океан. Целта на изобретението, дълго 600 метра, е да допринесе за почистването на т. нар. голямо тихоокеанско сметище – част от океана, в която циркулират голямо количество боклуци. Размерът му е оценяван на между 1 и 15 млн. кв км.

Човекът зад това изобретение е Боян Слат. Още от ученик 25-годишния Слат работи за опазването на околната среда. Интересът му към този проблем се заражда при пътуване до Гърция, където ученикът отишъл, за да се гмурка. Там той забелязал, че в морето има много пластмасови боклуци и веднага след завръщането си започнал да обмисля начини как да промени това.

Платформата на Боян Слат
Платформата на Боян Слат

„Да бъдеш под водата е най-близкото нещо до това да бъдеш астронавт“, казва Слат наскоро, цитиран от „Бизнес инсайдър“. „Очаквам с нетърпение деня, когато ще мога да се гмуркам и да не намирам пластмаса под водата. Това е мечтата ми.“ За тази цел още като ученик той се включва в проект, след това прераснал в по-сериозно начинание.

През 2013 г., година след като е започнал следването си в Техническия университет в Делфт, той решава да прекъсне, за да основе собствената си компания „Изчистване на океана“. Тя започва с едва 300 евро капитал, но след участие на младия учен в събитие на TEDx, каузата привлича интерес и той бързо успява да събере още средства. Оттогава организацията на Слат работи за изобретяването на платформа, която да бъде оставена в океана и да събира боклуците, използвайки естествените океански течения като движеща сила.

След близо шест години работа първата версия на платформата е пусната в Тихия океан през септември 2018 г. Тя обаче се сблъсква със сериозен проблем. Заради формата на изобретението, събраните отпадъци често се изсипват обратно в океана. Затова екипът продължи работата и наскоро пусна втората версия на плаформата, която от седмица успешно събира боклуци в Тихия океан.

Изобретението на Слат е дълго 600 метра и работи на дълбочина до 3 метра
Изобретението на Слат е дълго 600 метра и работи на дълбочина до 3 метра

Сред първите отпадъци, събрани от платформата, има стотици тонове пластмаса. Сред тях има изоставени риболовни мрежи и дори автомобилни гуми. Изобретението на Боян Слат и екипа му обаче не е създадено само за да улавя големи отпадъци. То пречиства океана също и от микропластмаса – невидими за невъоръжено око частици пластмаса, които в голямо количество могат да отровят морските животни.

Отпадъците, събрани от платформата, ще бъдат прибирани от кораб и ще бъдат закарани на брега през декември, за да бъдат рециклирани.

„Имаме изобретение, което използва естествените течения на океана, за да улавя пластмасата в Голямото тихоокеанско сметище... Това ни дава увереност, че проектът ни има потенциал за успех и ще продължим да работим по него“, каза Слат на пресконференция преди седмица.

Следващата цел е платформата да бъде променена така, че да има капацитет да издържа в открито море до една година и да се налага боклукът от нея да бъде събиран по-рядко. Друга краткосрочна цел е сумата, необходима за разработката на платформата, да се набавя от продажбата на рециклираната пластмаса. А в дългорочен план Боян Слат си представя да види океаните изчистени от пластмаса.

„Вярно е, че съм малко инатлив“, споделя младият учен за себе си. „Когато се захвана с нещо, искам то да се получи. 99% от случаите, в които някое начинание се проваля, причината е, че хората се предават твърде рано.“

„Да виждат, че някои работи усилено, за да почисти мръсотията, може да е мотивиращо за много хора, които да бъдат вдъхновени да дадат своя принос в решаването на проблема.“

XS
SM
MD
LG