Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция благодари на Борисов за подкрепата за офанзивата в Сирия. Премиерът обаче се обяви срещу нея


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Само няколко часа след като турският външен министър Мевлют Чавушоглу благодари на премиера Бойко Борисов за подкрепата за военната операция в Северна Сирия, министър-председателят беше принуден да заяви, че всъщност не я подкрепя.

Това се случи след като през последните дни Борисов няколко пъти изтъкна добрите отношения между България и Турция и каза, че София е против налагането на европейски санкции срещу Турция. „Много пъти, когато Европа е била много против Ердоган, само аз съм отивал там“, подчерта той преди дни.

След заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет във вторник, Борисов изясни позицията си. „Аз никога не съм подкрепял операцията, а съм подкрепял споразумението с Турция и това, че Турция го спазва на сто процента с България - ясно и точно“, каза Борисов, цитиран от „Медиапул“.

Часове по-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу благодари на Борисов за подкрепата в момент, когато повечето европейски държави осъдиха офанзивата. Само няколко часа по-рано оцени високо ролята на Борисов.

„Аз благодаря за подкрепата, която бе изразена от министър-председателя на България Бойко Борисов тези дни, по отношение на провежданата от турската армия операция в Сирия „Извор на мира“, каза Чавушоглу, цитиран от БТА. По думите му категорично изразената подкрепа от българския министър-председател, а също и от унгарския премиер Виктор Орбан, е много важна в момент, когато други европейски страни критикуват Турция, макар че са съюзници в НАТО.

В сряда Турция започна военна офанзива в Северна Сирия, чиято цел е да прочисти района от кюрдски военни сили и да установи т. нар. зона за сигурност. От началото на операцията стотици хора са загубили живота си, а хиляди напускат домовете си.

Във вторник Борисов потвърди, че е категорично срещу налагането на европейски санкции срещу Турция, които според него може да доведат до сериозни икономически вреди за България и за пореден път постави като основен приоритет спазването на споразумението за мигрантите.

„Военната операция трябва да спре. Рискът от хуманитарна криза е много голям, а възникне ли такава, това означава нарастване на мигрантската вълна. Това са свързани процеси. За това и ние настояваме да бъдат прекратени военните действия и само дипломацията е тази, която може да реши този конфликт", каза във вторник Борисов, но допълни, че засега не се наблюдава засилване на бежанския натиск към България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG