Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ердоган отказа на САЩ да прекрати офанзивата в Сирия


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Снимката е архивна.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Снимката е архивна.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли искането на Доналд Тръмп за незабавно прекратяване на военната операция в Северна Сирия, предаде Би Би Си. Новината идва преди посещението на американския вицепрезидент и на държавния секретар в Анкара.

Турция предприе офанзива срещу позиции на кюрдите в Сирия, след като основният им съюзник – САЩ – се изтегли от района. През уикенда сирийските сили, които са подкрепяни от Русия, се споразумяха с кюрдите и напреднаха на север в опит да отблъснат турските части.

Според критици на администрацията на Тръмп, изтеглянето на американските сили от района е послужило за "зелена светлина" на турската офанзива.

Във вторник вечерта президентът Ердоган заяви, че Анкара не се притеснява от международни санкции. Изявлението му идва след като САЩ обявиха санкции срещу две турски министерства и трима висши държавни служители заради операцията. Бяха спрени и търговски сделки за 100 милиарда долара. От Вашингтон планират също и увеличаване на част митата върху турския износ. Това поставя нестабилната турска валута под сериозен натиск от ново обезценяване.

Президентът Тръмп “поиска да обявим прекратяване на огъня. Никога няма да го направим.”, каза Ердоган. “Не е възможно прекратяване на огъня в Сирия, докато отрядите на (Кюрдската комунистическа партия) ПКК не се евакуират от граничната зона”, каза той. "Казах му (на Доналд Тръмп), че Турция няма да преговаря с терористите", добави Ердоган.

Анкара нарича военната операция “Мирна пролет“. Според турската страна нейната цел е ПКК да се премести отвъд 32-километровата зона в Северна Сирия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG