Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Самодоволни сте". Арести в София и гняв по света след мача в понеделник


Футболни запалянковци по време на мача в понеделник. Полицията е установила данни за участие в противообществена поява за девет души
Футболни запалянковци по време на мача в понеделник. Полицията е установила данни за участие в противообществена поява за девет души

"Осъдително самодоволни". Така вестник "Гардиън" определи в сряда Българския футболен съюз (БФС). В редакционен коментар на вестника това определение беше използвано заради факта, че БФС не е спрял достъпа до стадиона на крайно десните ултраси, "чиито мотиви да отидат на мача са били пределно ясни".

Острите реакции в света не стихват дори и 2 денонощия след мача в понеделник, по време на който се чуваха расистки възгласи от българската агитка, а играта на два пъти беше прекъсвана.

Арестите в София

В България шестима души бяха задържани, а издирването на още участници все още продължава, съобщи БНР. От вторник вечерта СДВР провежда спецоперация.

МВР издирва още трима души, които са записани на камерите на Националния стадион „Васил Левски“ да отправят обидни и расистки жестове и подвиквания към играчите на английския отбор. На близки на двама от тях вече са връчени призовки и се очаква извършителите да се явят в районното полицейско управление за разпит. Други не са открити на адресите, на които живеят.

„В момента са установени 15 лица, като спрямо 9 лица до момента са събрани данни за участието им в тази противообществена проява. В момента в Първо районно има задържани шест лица. Други трима се издирват“, каза директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев пред БНР.

Действията на МВР идват на фона на оставката на президента на футболния съюз Борислав Михайлов. Той я подаде след като тя му беше поискана от премиера Бойко Борисов.

Във вторник вечерта започна и спецакция в офисите на БФС.

Президентът Радев

По-рано днес президентът Румен Радев определи скандалa с расистките обиди по време на мача между България и Англия като закономерно следствие от управлението на държавата.

"Футболът е огледало на състоянието на държавата. Каквото ни е управлението на държавата, такова е управлението и на българския футбол“, каза той, цитиран от „Дневник“.

В изказването си Радев се застрахова, че не иска да се превръща в адвокат на президента на БФС, но определи като безпрецедентна грубата намеса на държавата в работата на независима от нея федерация. Президентът отбеляза, че това е станало практика за много други институции.

„Освен това мисля, че със самите призиви и обяснения, че тази оставка се иска заради расистки изстъпления, управляващите се саморазобличиха. Нито една организация не носи отговорност за поведението на феновете си“, каза държавният глава.

Във вторник Свободна Европа припомни, че представители на английския отбор са изразявали няколко пъти опасения от расистки прояви след предишната среща на двата отбора в Лондон през септември. На тези две реакции от английския щаб БФС отговори с две писма от страна на Борислав Михайлов до ръководството на УЕФА, с които бе изразена позиция, че действията на англичаните нагнетяват обстановката около срещата и че подобни изказвания са обидни за българските фенове.

Радев определи поводa за оставка като паническо бягство от отговорност на хората, които по закон я носят. Президентът отбеляза също, че не трябва да се допуска България да се свързва с расизъм, каквато кампания тръгна в медиите на Острова.

„Необходимо е държавата да приложи драконовски мерки по отношение на футболното хулиганство. Докато политици се изкушават да използват футболни агитки в протести и контрапротести, тези рецидиви ще продължават“, каза Румен Радев.

Министърът на спорта

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев отговори на президента, като го обвини в „некомпетентност“. „Трябва ли да разбираме от изказването му днес, че президентът подкрепя расистките прояви по трибуните, които влязоха в заглавията на световната преса и посрамиха България?“, попита минитърът в публикация във фейсбук, в която цитира разпоредби от устава на УЕФА.

Той изтъкна, че в случая с поисканата оставка на Борислав Михайлов не става дума за вмешателство, а за „призив да извърши морален акт“, с който председателят на БФС може да се съобрази или не.

Каракачанов и омаловажаването на расизма

На скандала реагира и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той каза, цитиран от БТА, че нацистки или всякакви вандалски прояви, не само на мачове, но "и на други публични изяви", могат само да бъдат осъждани.

Но на въпрос дали ще настоява за по-строги санкции срещу футболното хулиганство, Каракачанов отговори с омаловажаване на проблема. Той сравни футболния расизъм с действията на еко активистите, които, по думите му, "спират икономическото развитие на цели региони".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG