Връзки за достъпност

Извънредни новини

Защо отидоха Цацаров и Гешев в САЩ? "Не е знак за подкрепа", коментира дипломат


Иван Гешев и Сотир Цацаров - единственият кандидат за следващ главен прокурор и настоящият главен прокурор
Иван Гешев и Сотир Цацаров - единственият кандидат за следващ главен прокурор и настоящият главен прокурор

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев са в САЩ от началото на седмицата. Прокуратурата огласи тази информация чак на третия ден от визитата. Ден по-рано Свободна Европа зададе въпрос във връзка с посещението, но не получи официален отговор.

"Това посещение не трябва да бъде приемано като някакво послание, независимо в каква посока, за конкретен кандидат", коментира пред Свободна Европа високопоставен западен дипломат, който пожела да запази анонимност.

Събеседникът ни изрази принципна позиция по процедурата за избор на нов главен прокурор, в която участва само Иван Гешев: "Фактът, че има само един кандидат в процедурата за избор на главен прокурор, буди безпокойство за самия процес. Трябва да има избор в един демократичен процес, а когато няма избор, това буди безпокойство.

Заедно с Цацаров и Гешев, във Вашингтон са още ръководителите на ДАНС, на външното и на военното разузнаване - Димитър Георгиев, Атанас Атанасов и Велко Атанасов, се казва в съобщението. Темата на разговорите е описана така:

"Основна тема на разговорите е сътрудничеството между правоохранителните органи на САЩ и България, обменът на информация, противодействието на корупцията и организираната престъпност, прането на пари, както и действията в защита на националната сигурност".

Според високопоставения западен дипломат става дума за рутинно посещение: "Ние провеждаме рутинни консултации между правоохранителните си органи и всяка визита, където и да е, е част от този процес".

Конкретните причини за посещението

По информация на Свободна Европа срещите на българските представители във Вашингтон са били организирани от американското Министерство на правосъдието, част от което са главният прокурор и ФБР. Посещението е било поискано от Цацаров, за да се обсъдят данни във връзка с т.нар. дело "Русофили".

Обвиняем за шпионаж по него е председателят на едноименното движение Николай Малинов. Цацаров съобщи, че прокурорите разследват влиянието на пенсионирания генерал от КГБ Леонид Решетников в "много неща, които са свързани с ориентацията на политическия и не само политическия живот в България". Прокуратурата отрича да разполага с данни за роля на Решетников в избора на Румен Радев за президент, каквито публикцаии се появиха след изборите през 2016 г.

Американската страна е реагирала с готовност да окаже подкрепа във връзка със случаи на "нарушаване на българските закони, за да бъдат вкарвани пари в страната, с които да се постигат политически цели". По информация на Свободна Европа приоритетна тема от американска страна е било "чуждестранното зловредно влияние", което се свързва с подкрепяни от Кремъл дейности на територията на България.

Първа подобна визита в ключов момент

Това е първото официално посещение на Сотир Цацаров в САЩ. Досегашните му официални визити бяха в страни като Турция, Казахстан, Китай и Русия. Извън посещенията си в институции на ЕС, той е бил в Холандия, Белгия, Германия, Северна Македония, Черна гора.

В началото на 2015 г. Цацаров подписа Програма за сътрудничество с прокуратурата на Руската федерация, а две години по-късно бе на официално посещение при руския си колега Юрий Чайка. Заместникът му и единствен претендент за негов наследник Иван Гешев посети Москва година по-късно. Тази визита не бе обявена публично и за нея се разбра от съобщение на държавното обвинение година по-късно по повод запитване на "Дневник" по Закона за достъп до обшествена информация.

Пресцентърът на прокуратурата публикува снимка от официалното посещение на Цацаров и Гешев в САЩ в края на визитата им
Пресцентърът на прокуратурата публикува снимка от официалното посещение на Цацаров и Гешев в САЩ в края на визитата им

Посещението на Цацаров и Гешев в САЩ е в навечерието на избора на нов главен прокурор, насрочен за 24 октомври. Единствената кандидатура на настоящия зам.-главен прокурор е подкрепена от всичките 11 членове на Прокурорската колегия на ВСС. За да бъде избран, Гешев се нуждае от поне още шест гласа, колкото са и излъчените от Народното събрание членове на Съдийската колегия на ВСС. Досега нито една парламентарните партии не е изразила негативно отношение към номинацията му.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG