Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво наказание може да ни наложи УЕФА след расистките прояви в София


На 17 ноември българските национали трябва да изиграят последната си евроквалификация срещу Чехия в София, но нищо около този мач не е ясно в момента. Не е ясно ще има ли публика на стадиона. Не е ясно дори дали този мач изобщо ще се играе. Просто дотогава от УЕФА най-вероятно ще са обявили как ще накажат България заради расистките прояви по време на мача с Англия в понеделник. Възможните наказания са ясно разписани в Дисциплинарния правилник, който предвижда най-общо три хипотези.

"Най-малко частично затваряне на стадиона"

Ако расистката проява се регистрира за първи път, тогава наказанието е "най-малко частично затваряне на стадиона" (чл. 14.2). България не попада в тази хипотеза, защото вече ѝ е било налагано наказание за расистки прояви. Това стана през миналото лято, когато се играха срещите срещу Косово и Чехия. Заради расистки викове от трибуните, тогава бяха наложени две наказания – България да изиграе съответно два други мача при частично затворен стадион.

Ако расистката проява се регистрира за втори път, тогава УЕФА налага глоба от 50 000 евро и определя един мач, който да се изиграе при закрити врати. Някои български медии допускат, че това е най-вероятното наказание, което ще понесе националният ни отбор.

"Повече от един мач, игран при закрити врати"

Но нека видим и третата възможност. Ако расистката проява вече се е случила два пъти, то всяка последвала проява води до следните наказания: "повече от един мач, игран при закрити врати, затваряне на стадиона, присъждане на служебна загуба на мача, отнемане на точки и/или дисквалифициране от състезанието" (чл. 14.3).

Тези три хипотези означават, че за да е ясно какво може да се очаква като наказание, трябва първо да се установи дали УЕФА брои досегашните расистки провинения на срещи на националния отбор за едно или две.

Колебанието идва оттам, че макар българите да са били наказвани за расистки прояви в два изиграни мача през лятото и да имат присъдени две наказания, и двата пъти те са наказвани от УЕФА така, сякаш провинението им е за първи път (т.е. на два пъти е наложено частично затваряне на стадиона).

"Отнемане на точки и/или дисквалифициране от състезанието"

Съществува обаче и една, сякаш извънредна, четвърта хипотеза: "ако конкретните обстоятелства го налагат". В определени случаи компетентният дисциплинарен орган може да наложи "допълнителни дисциплинарни мерки на отговорната асоциация – членка или на клуба, каквито са игра на един или повече мачове при закрити врати, затваряне на стадиона, служебна загуба, отнемане на точки и/или дисквалифициране от състезанието".

Както става ясно, дисциплинарният орган е свободен да реши дали да наложи наказанието според това колко пъти съответният отбор е бил в нарушение или според това дали "конкретните обстоятелства" налагат да се вземат по-драстични мерки.

В случая с мача, изигран в понеделник, възмущението превзе световните медии и политици. Британският премиер Борис Джонсън апелира към УЕФА да вземе мерки, същите думи можеха да се прочетат в "Гардиън" или в новинарския канал "Франс 24".

България беше многократно посочена като страна, в която не просто има расистки прояви (такива има на много места по света), но и като страна, чиито политици, правоприлагащи органи, футболен съюз и медии не виждат никакъв проблем в това. Дали всички тези факти означават, че "конкретните обстоятелства" са налице? И че УЕФА може да действа в онази хипотеза, която тук своеволно номерирахме като (радикалната) четвърта? Ако вярваме на сълзите на Стоичков, да, точно това означава.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG