Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новият посланик на САЩ Херо Мустафа пристигна в България


Посланик Херо Мустафа със семейството си при пристигането си в София заедно с американския временно управляващ посолството Джъстин Фрийдман

Новият американски посланик Херо Мустафа пристигна в сряда в София със семейството си. Мустафа се закле на церемония в Държавния департамент във Вашингтон във вторник. Предстои посланикът да връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев.

По време на изслушването си пред Сенатската комисия за външни отношения Херо Мустафа заяви, че главен приоритет за нея в София ще е да гарантира безопасността и сигурността на американските граждани.

"Освен това, ще фокусирам работата на Посолството върху следните приоритети, които бих категоризирала като трите "С" – свързаност, сътрудничество и срещу корупцията."

Мустафа добави, че ще се ангажира с разширяването на икономическите, военните, търговските, културните и междучовешки отношения между България и Запада, както и че ще работи за насърчаване на добросъседските отношения в региона и за подобряване на енергийната сигурност.

Сред акцентите на новият американски посланик ще бъде и укрепването на върховенството на закона и борбата с корупцията като ключ за продължаващия растеж на България.

Посланик Мустафа пристигна в София с двете си дъщери и съпруга си Равниш Гарг. Тя е дипломат от кариерата и е първата американка от кюрдски произход, назначена за посланик.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG