Връзки за достъпност

Извънредни новини

Макрон иска обратимо разширяване преди да пусне Скопие и Тирана в ЕС


Президентът на Франция Еманюел Макрон
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Франският президент Еманюел Макрон заяви, че не може да подкрепи започване на преговори за членство в ЕС със Северна Македония и Албания, след среща с германския канцлер Ангела Меркел в Тулуза в сряда вечер.

Оценяваме смелостта и направените реформи от Северна Македония, но се нуждаем от още време, за да ремонтираме собствения си дом, заяви френският президент.

Той обясни, че Париж иска да бъде променена процедурата за прием на нови държави в ЕС, която сега, макар да позволява спиране, не може да бъде върната назад при необходимост.

Еманюел Макрон определи като "странни отношения" даването на безвизов режим на страните кандидатки преди започването на формалните преговори. Той даде за пример Албания, чиито граждани могат да пътуват свободно из Шенген, а в същото време са втората по големина национална група, кандидатстваща за бежански статут във Франция.

Френският президент сравни ЕС с "голяма и красива къща", чийто обитатели не искат да платят за подмяна на крушките или ремонт на входната врата, но канят нови квартиранти.

Германският канцлер Ангела Меркел подкрепи Макрон в необходимостта от осъвременяване на правилата за прием на нови членове, но добави, че между Берлин и Париж "има някои нюанси" по отношение на условията, при които трябва да започнат преговорите със Северна Македония и Албания. Германският Бундестаг подкрепи отварянето на преговорни глави от следващата година.

Зоран Заев, премиер на Северна Македония
Зоран Заев, премиер на Северна Македония

Македонският премиер Зоран Заев, който се срещна с председателите на европейските институции в Брюксел, призова лидерите на ЕС "да не стават пречка, а наши герои".

"Не загасвайте сияйните звезди, които искаме да достигнем. За нас няма алтернатива, освен Европа", призова Заев от Брюксел.

Той предупреди, че ако ЕС отново отложи поканата за започване на преговори, това ще доведе до разочарование сред гражданите, ще подложи на съмнение политическата подкрепа за Преспанското споразумение и ще позволи "на трети сили да запълнят вакуума, оставен от ЕС".

През последните 16 месеца ЕС два пъти отлага започването на преговорен процес с Албания и Северна Македония, включително през юли, когато беше заявено, че двете страни са готови, но трябва да се изчака мнението на някои парламенти на страните членки.

Във вторник външните министри на ЕС не можаха да вземат решение по въпроса заради ветото на Франция. Холандия и Дания имат резерви по готовността на Албания заради борбата с корупцията.

Темата за започването на преговорите ще бъде обсъждана от лидерите в неформалната част от срещата им в четвъртък вечер в Брюксел – по време на работната вечеря.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG