Връзки за достъпност

Извънредни новини

СЕМ единодушно уволни директора на БНР Светослав Костов, той ще води дело


Председателят на СЕМ София Владимирова
Председателят на СЕМ София Владимирова

Съветът за електронни медии (СЕМ) единодушно уволни в четвъртък генералния директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов като се позова на Конституцията и на Закона за радиото и телевизията.

Костов е нарушил правото на информация на българските граждани, допускайки прекъсването за пет часа на най-слушаната програма на БНР "Хоризонт" на 13 септември. Според председателката на съвета София Владимирова той не се е справил с поверената му отговорност и отказал да поеме отговорност за спирането на програмата.

Светослав Костов
Светослав Костов

Колегата ѝ в СЕМ Розита Еленова също заяви, че Костов не се е справил със задълженията си на генерален директор да се справи с овладяването на последвалата криза, като вместо това е отправял нападки и се е заиграл с властта и със синдикализма.

Най-новият член на медийния регулатор Галина Георгиева добави, че Светослав Костов е получил достатъчно време от СЕМ, но той не се е справил със ситуацията.

"СЕМ трябва да действа, за да спаси доверието в обществените медии. Доверието, свободата на словото и възможността на журналистите да си вършат работата не бива да бъдат нарушавани", заключи Владимирова.

Два часа по-късно Костов даде пресконференция в сградата на БНР, на която обяви, че ще заведе дело срещу уволнението си. Както е посочил и във възраженията си по процедурата за предсрочното му освобождаване, той твърди, че няма правни основания в подкрепа на решението на медийния регулатор.

Костов за пореден път отрече да му е упражняван натиск за свалянето от ефир на дългогодишния водещ и съдебен репортер в радиото Силвия Великова, което предшестваше спирането на излъчването на "Хоризонт". Той отрече и твърденията на Вликова и колегите ѝ Ивайло Савов и Даниела Късовска, че пред тях Костов е признал за натиск от четирима души, чиито имена така и не назовал.

След като го уволни в четвъртък, СЕМ единодушно избра за временно управляващ генерален директор на БНР досегашния ръководител на архива на националното радио Антон Митов. Той ще остане на поста до провеждането на нов конкурс. По закон това трябва да стане до 3 месеца.

Антон Митов
Антон Митов

Митов започва работа в БНР през 1977 г. като литературен сътрудник и редактор в програма "Христо Ботев". От средата на 1995 г. до началото на 2002 г. заема различни ръководни длъжности в програмата, включително заместник главен и главен редактор. Между 2002 г. и 2013 г. работи първо в радио "Нет", а след това и в университетското радио "Алма Матер".

През септември 2013 г. се връща в БНР и оглавява "Мултимедийни програми", където работи до юли 2016 г. Оттогава досега ръководи "Архивен фонд" на обществената медиа. В неговия мандат дирекцията спечели наградата "Сирак Скитник" на БНР за 2017 г. заради обновения мултимедиен сайт на архива.

Антон Митов завършва магистратура по журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1985 г. Бивш хоноруван преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ и в Нов български университет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG