Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма Пеевски, няма Путин, няма Обама". Кой е човекът на Кремъл в делото КТБ


Александър Бабаков (вляво) и Владимир Путин през 2007 г.
Александър Бабаков (вляво) и Владимир Путин през 2007 г.

Фалитът на КТБ е бил разследван без да се изяснява ролята на руския газов проект "Южен поток" в него. Това става ясно от разследване на неправителствената организация "Антикорупционен фонд", чиято първа част беше публикувана в петък.

Във видео на организацията е обнародван документ от делото за КТБ, който представлява банкова гаранция за два и половина милиона евро за проекта "Южен поток" на името на руската фирма "Стройтрансгаз". Авторите обвързват този документ с едно име, фигуриращо в списъка на посетителите на банкера Цветан Василев от 22 ноември 2013 г. – Александър Бабаков, депутат от горната камара на руския парламент и специален пратеник на президента Путин за връзка с руснаците извън страната. В списъка е посочено, че Цветан Василев е бил посетен от "г-н Бабаков, с охрана".

Обвързването на проекта "Южен поток" с името на Бабаков е направено преди пет години и от вестник "Ню Йорк таймс", който посочва, че през зимата на 2013 г. в един софийски бар до българския парламент Бабаков е поискал от тогавашен служебен заместник-министър "специално съдействие" именно за проекта "Южен поток".

Веднага след срещата заместник-министърът е сигнализирал за това българските служби.

В интервю за Антикорупционния фонд банкерът Цветан Василев за първи път споменава за срещите си с Бабаков, като добавя, че организацията на проекта "Южен поток" е била контролирана от депутата на ДПС Делян Пеевски.

В по-ранни свои изказвания наблюдаващият прокурор по делото за КТБ Иван Гешев е заявявал, че в изложението на прокуратурата "го няма господин Путин, няма го и Обама (...), не сме установили някакви неща, които да са свързани с господин Пеевски".

През 2017 г. Антикорупционният фонд е изпратил сигнал с искане за проверка по случая. "От посещението ни в ДАНС където бяхме повикани за да даваме обяснения, не останах с впечатления че по този сигнал се е работило изобщо", казва Николай Стайков, автор на разследването.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG